Fem personer i Strängnäs åtalade för narkotikabrott

De åtalade misstänks för att ha hanterat stora mängder narkotika. Det totalt gatuvärdet på narkotikan uppskattas till över 32 000 000 kronor. De är åtalade vid Eskilstuna tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och medhjälp till grovt narkotikabrott.

Vid en kontroll och husrannsakan av en personbil på E4:an i Jönköping den 24 mars hittade polisen knappt 2 kg kokain och knappt 50 kg cannabisharts. Utredningen ledde till en företagsby i Strängnäs där ytterligare husrannsakan genomfördes två dagar senare. I en krypgrund anträffades 76,5 kg amfetamin, 1 kg kokain, knappt 120 000 narkotikaklassade tabletter, 15 kg hasch och 7,50 kg marijuana. I ett traktordäck som fanns på adressen hittades ytterligare 180 000 narkotikaklassade tabletter.

Oberoende av trafikkontrollen pågick redan en polisutredning mot adressen i Strängnäs och mot några av personerna som nu åtalas. Uppgifter från hemliga tvångsmedel som redan fanns har bidragit i utredningen. Det totalt gatuvärdet på narkotikan uppskattas till över 32 miljoner kronor.

– Utredningsarbetet har varit omfattande och förundersökningsmaterialet består av bland annat avlyssnade samtal, större genomgångar och analyser av de tilltalades telefoner samt annan teknisk bevisning som binder de olika personerna till olika delar av de åtalade gärningarna, säger förundersökningsledare Tobias Lindblom i ett pressmeddelande.

Nätverk Foxtrot

En av de åtalade männen har en bevisad koppling till Rawa Majid och Nätverk Foxtrot då han bar en rävring vid gripandet. Sådan ringar har setts på bilder av personer med kända kopplingar till Nätverk Foxtrot (på en del bilde syns de ihop med Rawa Majid) och beslagtagits när personer i Nätverk Foxtrot, Bronätverket och Zeronätverket gripits. Mannen ska även ha varit på en resa till Turkiet tillsammans med en man från Strängnäs.

Strängnäsmannen har nyligen åtalats i ett annat ärende. Han bedöms stå nära gängledaren Rawa Majid. Adressen där tillslaget i detta fall gjordes har också förekommit i meddelanden som skickats mellan Rawa Majid och Strängnäsbon.

Samtliga åtalade personer som är utländska medborgare har även begärts utvisade.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!