Förhållandet till Kuba och Ukraina – en jämförelse

Självklart har Kuba, Ukraina, och alla andra länder i världen rätt till nationellt självbestämmande. Rätt att bestämma sitt inre styre. Rätt att samarbeta med vilket land de vill. En rätt att ingå i vilka allianser de vill. Rätt att ta emot hjälp från vilket land de vill.

Och de båda länderna har under olika tidsperioder frivilligt allierat sig med varsitt hjälpande stormaktsblock; östblocket-Sovjet förr (Kuba) respektive västblocket-USA idag (Ukraina).

Och det är ju deras fulla rätt som suveräna självständiga stater. Speciellt om deras nationella frihet hotas utifrån. Som USA förr hotade och invaderade Kuba. Och liksom Ryssland hotar och invaderar Ukraina idag.

Ukrainakriget liksom invasionen och blockaden av Kuba är alltså en del av det aggressiva globala maktspelet mellan stormaktsblocken. Men främst är det en kamp för Kubas och Ukrainas frihet!

Och nationernas självbestämmanderätt går före stormakternas orättfärdiga krav på att ha kontroll över sina grannländer, deras försök att skapa osjälvständiga buffertstater, ofria satellitstater.

Detta är självklara åsikter för alla demokrater och främst socialister, som alltid har försvarat ”nationernas självbestämmanderätt”.

Ändå finns det vänstersinnade som vacklar i stödet till Ukraina. Som de inte gjorde och gör vad gäller Kubas frihet!

De vill uppenbarligen ta hänsyn till Putin-Rysslands säkerhetsintressen. Detta på bekostnad av Ukrainas nationella oberoende, territoriella integritet, och den ukrainska nationens  demokratiskt uttryckta folkvilja!

Ett historiskt och känslomässigt hat mot USA-imperialismen, världens ännu största stormakt, och därtill mest folkförtryckande imperium, det verkar också spela en roll för ”vänstervacklarna”.

Tänk om! Tänk rätt! Stöd Ukrainas folk på dess egna villkor!

Hans Norebrink

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!