Vänsterns nya förslag till partiprogram är innehållslöst

Vänsterpartiets förslag till nytt partiprogram är ett långt dokument. Över 40 sidor. Det skulle lika gärna kunna vara 2-3 sidor. För förslaget är i huvudsak en massa fina ord staplade på varandra. Där de flesta meningar saknar reellt innehåll. Det låter bra och går att förstå men det betyder inget eller så är det självklarheter och plattityder. Som en stor del av den svenska politiken idag.

Nästan allt är dessutom sådant som vem som helst skulle skriva under på. Till och med sverigedemokrater och moderater. Som exempel på hur det kan se ut så använder jag här avsnittet om brottsbekämpning.

Brottsbekämpning

I avsnittet om står det bland annat:

Ingen människa ska behöva utsättas för brott. Samhället behöver kunna agera samlat, effektivt och rättssäkert för att förhindra brott och ge den som utsatts stöd och upprättelse. Goda resurser till polis, socialtjänst och andra aktörer är viktiga i det arbetet.

Detta är ju allmängiltigt och alla människor kan hålla med. Även sverigedemokrater och nazister. Sådana skrivningar är inte meningsfulla för de säger ingenting. Betyder ingenting. Vidare:

Vägen till ett samhälle med låg brottslighet går genom en genomtänkt människosyn, där vi bygger upp stabila sammanhang som faktiskt förmår bryta destruktiva levnadsbanor. Starka lokalsamhällen, välfungerande skolor, meningsfull fritid och full sysselsättning är avgörande för att varje människa ska hitta konstruktiva sammanhang att vara i. Straff och andra påföljder för brott behöver vara noggrant utformade för att faktiskt leda till lägre brottslighet och inte förvärra problem.

Återigen ett stycke som inte betyder nåt. Det kan användas både för att kräva hårdare straff och mer repression som för det motsatta. Det kan användas för att motivera privata skolor såväl som för det motsatta. Sådana skrivningar är nonsens, meningslösheter. Kanske till och med farliga.

Social tryck

Avsnittet om brottsbekämpning fortsätter:

Vi vill se ett genomgripande arbete mot våldsbrottslighet som utgår från forskningen. Genom att sänka acceptansen för social press och våld kan vi bygga ett samhälle där alla människor växer upp med en stark känsla för sin egen och andras integritet. Vi vill fortsätta det historiska skiftet mot en samtyckeskultur, bort från förväntningar om att kunna kontrollera sin partner eller sina närstående. Materiell trygghet i form av till exempel ekonomisk självständighet och bostäder betyder också mycket för människors möjligheter att ta sig ur destruktiva sammanhang.

Detta stycke är dels nonsens, dels rent felaktigt. Social press och socialt tryck är nödvändigt för människors socialisering och för att kunna leva i grupp och tillsammans. Det viktiga är hur pressen och det sociala trycket ser ut men det måste finnas i ett civiliserat samhälle. Den anarki som det skulle innebära att sänka acceptansen för social press är direkt negativ och farlig för samhället. Det innebär en förstärkning av dagens egofixerade, egocentrerade och individualistiska samhälle.

Och vad innebär egentligen en samtyckeskultur? Det kan lika gärna tolkas som att vi alla ska samlas kring vissa åsikter och ge stöd till dessa utan att ifrågasätta nånting. Vi ska bara acceptera det som de flesta tycker. Alltså är stycket inte lämpligt att ha med i ett partiprogram för det kan används för lite vad som helst.

Ekonomisk brottslighet

Programförslaget fortsätter sen med ett stycke om våld mot kvinnor som det inte är mycket att säga om mer än att det skulle kunna formuleras enklare och kortare. Avsnittet om brottsbekämpning avslutas med följande stycke:

Ekonomisk brottslighet i företag leder till allvarliga konsekvenser, bland annat i form av farlig arbetsmiljö. Det fifflet leder till att seriösa företag slås ut. Det handlar i hög utsträckning om överlagda beslut, där risken för upptäckt kan spela stor roll. Vi vill gå mot en större samhällelig insyn i företag där det behövs för att stävja fusk med till exempel skatter och anställningar. Det behövs en effektiv uppföljning av den organiserade ekonomiska brottsligheten för att förhindra att den också börjar ta sig uttryck i till exempel korruption eller våld.

Detta är självklarheter som alla kan skriva under på. Det finns egentligen i detta som kan ses som vänster eller socialistiskt. Därför betyder skrivningarna i detta stycke i praktiken noll och intet.

Innehållslöst

Resten av förslaget ser ut på samma sätt. Det är klart undermåligt och ganska uselt. Det är också oanvändbart och meningslöst. Innehållslöst.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!