De som är antisemiter

I en undersökning som Forum för levande historia (FFLH) har gjort är det mycket tydligt att antisemitism är vanligare hos personer med sympatier för högerpartier och mindre vanligt hos personer med vänstersympatier. Undersökningen gjordes 2020.

Olika grupper av personer har jämförts med en referensgrupp (personer som är socialdemokrater) var det gäller antisemitism. De har i sammanhanget använt tre olika index för jämförelserna. De tre indexen är social distans, ett generellt index och ett index om inställningen till staten Israel. Resultatet är likartat i alla. Sverigedemokrater och moderater är mest antisemitiska medan miljöpartister och vänsterpartister är minst antisemitiska.

Undersökningens resultat

Resultaten för social distans-indexet visar att sympatisörer med Miljöpartiet, Vänsterpartiet/Feministiskt initiativ och Centern har en signifikant negativ relation med detta index på 7, 6 respektive 5 procent. Enligt samma resultat har de som sympatiserar med Moderaterna 3 procent högre grad och de som sympatiserar med Sverigedemokraterna 17 procent högre grad av negativa attityder till judar jämfört med referenskategorin.

Analysen av sambandet mellan partipolitiska sympatier och det multidimensionella antisemitismindexet visar att de som sympatiserar med Centern (9 procent lägre än refrensgruppen), Miljöpartiet (10 procent lägre) och Vänsterpartiet/Feministiskt initiativ (12 procent) är mindre antisemitiskt inställda, allt i förhållande till referenskategorin. I jämförelse med referenskategorin finns det en högre grad av antisemitiska föreställningar bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna (20 procent högre), Moderaterna (9 procent) och Kristdemokraterna (kring 7 procent) samt bland de som sympatiserar med ett annat parti än de nämnda (12 procent).

När det gäller antisemitism relaterad till Israel finns denna typ av antisemitiska föreställningar i lägre grad bland de som sympatiserar med Miljöpartiet (7 procent lägre), Kristdemokraterna (13 procent) och Vänsterpartiet/ Feministiskt initiativ (8 procent) i jämförelse med referensgruppen, de som sympatiserar med Socialdemokraterna. För de andra partierna finns inga statistiskt signifikanta skillnader i jämförelse med referensgruppen.

Högern är antisemitisk

Partierna som står bakom dagens svenska regering är de som har i särklass mest antisemitiska sympatisörer och medlemmar. De partier som kallar vänstern och socialdemokraterna för antisemiter är alltså de största antisemiterna. Det är i högern som antisemitismen finns. Det är högern som är antisemiter.

Överlag är dock antisemitismen mycket liten och begränsad i Sverige.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!