Dom för mord på en 15-åring i Skogås

Södertörns tingsrätt har dömt en 16-åring för mord på en 15-åring person på en restaurang i Skogås den 28 januari 2023. Domen berör även nio andra personer gällande bland annat stämpling till mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, underlåtenheten att avslöja mord, grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

På kvällen den 28 januari 2023 sköts en 15-årig pojke ihjäl när han befann sig på en restaurang i Skogås centrum. I målet har framkommit att motivet till mordet med all sannolikhet var en hämnd på grund av en tidigare skjutning under januari månad mot ett hus i vilket en nära anhörig till Foxtrotsnätverkets utpekade ledare Rawa Majid bodde. Sammanlagt åtalades tio personer för olika gärningar kopplade till mordet.

– Tingsrätten har funnit att bevisningen mot den åtalade 16 åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark. Utredningen har visat att det inte kan ha varit någon annan som utfört mordet. Det är klarlagt att han med en pistol skjutit ihjäl målsäganden inne på restaurangen, säger domaren Kian Amraée i ett pressmeddelande. Amraée var rättens ordförande i målet.

Domar

Två 18-åringar dömdes för medhjälp till mord, en 26-åring för medhjälp till grovt vapenbrott och en 16-åring för underlåtenhet att avslöja mord. Tingsrätten frikände två personer från medhjälp till mord (en av dem dömdes dock för medhjälp till grovt vapenbrott).

Tingsrätten frikände även fyra personer som var åtalade för bland annat stämpling till mord och förberedelse till mord riktade mot målsäganden dagarna före den 28 januari 2023. Iboiu Badije (Louise Gucci) från Zeronätverket var en av de frikända. Han sitter dock i fängelse på 18 år för ett annat brott. En av dessa personer frikändes även från grovt skyddande av brottsling.

När det gäller de två 18-åringar som dömdes för medhjälp till mord anser tingsrätten att det är visat att:

  • Den ene har deltagit i brottets utförande genom att lämna information, ta emot information och på morddagen vara i sällskap med målsäganden för att kunna informera bland annat skytten om var målsäganden befunnit sig och hur denne har rört sig; allt i syfte att lokalisera och döda målsäganden,
  • den andre har deltagit i brottets planering och utförande genom att ha förmedlat morduppdraget, instruerat skytten om hur han skulle fly från brottsplatsen, vilka kläder skytten skulle ha på sig vid brottets genomförande, vart skytten skulle åka efter brottet samt genom att ha bokat en taxi åt skytten till en lägenhet där skytten gömt sig.

– Utredningen har visat att mordet har planerats och utförts i nätverksmiljö. De tilltalade har direkt eller indirekt haft kopplingar till kriminella nätverk, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

Påföljder

Straffet för den 16-åring som dömdes för mord bestämdes till sluten ungdomsvård i fyra år.

– Straffet för det mord som utförts hade för en vuxen person varit livstids fängelse. Den dömde 16-åringen var 15 år vid gärningen och har fått lagens strängaste straff för en 15-åring, det vill säga sluten ungdomsvård i fyra år, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

En av de 18-åringar som dömdes för medhjälp till mord var 17 år vid gärningen och straffet för honom har därför bestämts till fängelse i fem år och tre månader. För den andra 18-åringen som dömdes för medhjälp till mord bestämdes straffet till fängelse i 13 år och två månader.

Den 26-åring som dömdes till medhjälp till grovt vapenbrott dömdes till fängelse i två år och sex månader. Påföljden för den 16-åring som dömdes för underlåtenhet att avslöja mord bestämdes till ungdomsvård. Därutöver dömdes en person för narkotikabrott till dagsböter.

Flera av de åtalade, dömda och frikända har kopplingar till Bronätverket. Ytterligare en person är misstänkt för anstiftan i ärendet. Han sitter häktad och har inte åtalats än. det handlar förmodligen om rapparen Mohamed Mohdi från Bronätverket.

Skadestånd

Nära anhöriga till den avlidne målsäganden har tillerkänts skadestånd.

Nedsättning av straff vid ungdom, s.k. ungdomsreduktion

Om gärningsmannen var under 18 år gammal när brottet begicks ska hans ungdom beaktas vid straffmätningen. Detta följer av brottsbalken. Enligt praxis ska straffreduktionen bli större desto yngre personen är.

Ett riktmärke brukar vara att straffet för en 15-åring sätts till cirka en femtedel av det straff som en person som var 18 år eller äldre skulle få. På motsvarande sätt reduceras straffet för en 17-åring till ca en tredjedel.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!