Mediestödet dödar vänsterpressen

Det förslag till nytt mediestöd som regeringen har tagit fram och som riksdagen beslutat om kommer med mycket stor sannolikhet leda till att de flesta vänstertidningar med veckoutgivning eller tätare utgivning kommer att förlora stödet. Konsekvensen är troligen att de inte kan överleva, i alla fall inte i tryckt form.

Det handlar om tidningar som Dagens ETC, ETC Nyhetsmagasin, Arbetaren, Flamman, Internationalen och Offensiv vilka idag uppbär presstöd och trycks på papper. Även en del andra tidningar med kristen, grön eller högerextrem profil kommer att bli av med presstödet och inte få nåt nytt mediestöd. Oavsett hur det går på långsikt kommer alla vänstertidningarna att inte får några som helt pengar under flera månader då detaljerna för hur mediestödet faktiskt kommer att se ut ska mejslas ut av ett antal tjänstemän och byråkrater.

För att överleva krävs förmodligen en rad åtgärder. Kanske kan ETC överleva som papperstidning men de övriga får nog förvandlas till enbart digitala produkter. Det vore eventuellt möjligt att de andra skulle kunna överleva som papperstidning om de gjordes till en enda produkt.

Dvs att Arbetaren, Flamman, Internationalen och Offensiv slogs ihop till en enda papperstidning. Som nättidningar kan de överleva var och en för sig men förmodligen med färre medarbetare och artiklar.

Att det skulle finnas några planer av detta slaget är inte sannolikt och ingenting jag i så fall skulle känna till. Men det är nog hög tid att de aktuella tidningarna börjar diskutera saken. Det är dock inte troligt att så sker utan alla kommer att försöka överleva på sitt eget sätt ock för egen maskin.

Andra vänstertidningar som bara finns digitalt och inte har något presstöd/mediestöd:

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!