Två män åtalade för Landskronamord

Två unga män har åtalats vid Lunds tingsrätt för en dödsskjutning på Artillerigatan i Landskrona i mitten av maj, den ene för att ha utfört mord och den andre för medhjälp.

Det var tidigt på kvällen söndagen den 14 maj som polisen larmades om en skottlossning i närheten av en närlivsbutik på Artillerigatan i Landskrona. En mörkklädd gärningsman kom dit på en elcykel, köpte en energidryck, drack lite och ställde burken på ett biltak.

Därefter avlossade han nio skott, fem av dem träffade 20-åringen som troligen bar namnet G@wf@n M@hd# Sh@mm0 Sh@mm0. Offret träffades av de första skotten när han satt i en bil men lyckade ta sig ut därifrån och spring en bit annan han föll ihop. Skytten gick då fram till honom och sköt honom på nära håll.

En bror till det troliga offret dömdes år 2002 till tre och ett halvt års fängelse för vapenbrott. Han friades av Lunds TR i september -20 men Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrade senare domen fängelse.

De åtalade

En 19-åring hemmahörande i Göteborg, Al# Abdulk@d#r S@id, är åtalad för mord och en 21-årig man från Landskrona, H?g0 P*rsson, är åtalad för medhjälp till mord. Mannen från Landskrona ska ha upplåtit en bostad till skytten, dvs 19-åringen från Göteborg. Båda männen förnekar brott. Enligt åklagaren finns inga kända kopplingar mellan de tre männen sedan tidigare.

Bland bevisningen finns 19-åringens DNA som hittades på energidrycksburken. I övrigt finns det en mängd ögonvittnen till händelsen.

Kort efter att de två männen greps och sedan häktades sprängdes en restaurang vid namn Don Pedro. Restaurangen ligger också på Artillerigatan. Där arbetade den 21-årige Landskronabon.

Eventuella kopplingar till andra skjutningar

Offret var skriven i samma trappuppgång i Landskrona som släktingar till de som bor i lägenhet i Helsingborg som besköts den 30 april 2023. Efternamnet på personerna i Landskrona är Hasanaj. Kanske var skjutningen därför en eventuell felskjutning.

En av dem, Egzon Hasanaj, var vid tillfället misstänkt för en skjutning på Sabelgatan i Helsingborg. Två män i 25-årsåldern skadades allvarligt i den skjutningen. En av dem var Mort@da Subb*r som tidigare varit misstänkt för en skjutning i Ödåkra år 2017 men friats i rätten.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!