Vårbynätverket – fem åtalade för rån och olaga hot

Fem män i 20-årsåldern har åtalats för rån och grovt övergrepp i rättssak. Tre av männen åtalas även för grovt olaga hot då de ska ha fortsatt uttala hot mot den rånade mannen även efter rånet. Händelsen kom till polisens kännedom efter att den hotade mannen sökt råd av sin syster dagen efter mötet. Hon ringde polisen.

Vad som visade sig ha skett var att två män som körde runt i en nyinköpt bil. En slags provkörning. Under bilfärden kallades de till möte av en bekant. Om de inte kom skulle de uppsökas i sitt hem. De möttes på en parkeringsplats i Vårby gård och ombads sen köra vidare till en annan plats. Där möttes de av fyra män från Vårbynätverket som under pistolhot krävde 250 000 kronor av de två i bilen. De skulle dessutom ta hans bil och behålla den tills han betalade. De hotade också med att spränga hans bostad.

En av män som åtalats för rånet är sen en tid tillbaka också häktad som misstänkt för utpressning fastighetsbolaget Fastators dåvarande VD Joachim Kuylenstierna för utpressning. Mannen och en kumpan till honom  krävde att Kuylenstierna skulle betala 100 miljoner kronor för en påstådd skuld. Det hela hade en indirekt koppling till påstådda oegentligheter som kom fram i samband med Operation Playa. Det var en utredning om narkotikahandel och penningtvätt. Om betalning inte skedde skulle både Kuylenstierna, kollegor i företagsledningen och deras anhöriga utsättas för våld.

Hela historien om Operation Playa, påstådda oegentligheter och utpressningen ledde till att Joachim Kuylenstierna avgick som VD i Fastator.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!