Vårbynätverket – Vårby, Skärholmen, Vårberg och Alby

Vårbynätverket är ett kriminellt nätverk som existerar i stockholmsförorterna Vårby gård, Vårberg och Alby. De har vänskapliga förbindelser med i alla fall tre andra kriminella nätverk, Botkyrkanätverket, Skärholmennätverket Hagsätranätverket, Dalennätverket, Rissnenätverket och Shottaz. Å andra sidan her de en lång fiendskap med ett annat nätverk med bas i Vårby gård som av polisen kallas Nätverket May där den centrala personen varit Maykil Yokhana, i medier ibland kallad Torpeden.

I Vårberg har de konkurrerat med ett annat kriminellt nätverk om narkotikahandeln men de har också sålt cannabis till dem. Det nätverket har dock splittrats i två, Skärholmennätverket och Vårbergsnätverket. När Yokhanna som utsatts för en mängd mordförsök kom ut från fängelse år 2019 bosatte han sig i Västerås och blev medlem i den så kallade Västeråsmaffian. Västeråsmaffian har goda förbindelser med Södertäljenätverket då de båda till stor del består av kriminella från den syrianska befolkningsgruppen. Botkyrkanätverket har för sin del samarbetat med Vårbynätverket när det gäller cannabis. Enligt Aftonbladet består Vårbynätverket av cirka 40 personer.

I samband med ett par polisutredningar om narkotikabrott, planerade mord och bombdåd har polisen med hjälp av avlyssningsinformation från det krypterade kommunikationsnätverket Encrochat kommit över information om Vårbynätverkets struktur.

Gängstruktur

I allt väsentligt är strukturerna i Vårbynätverket likadana som inom den US-amerikanska maffian med siciliansk bakgrund. I toppen finns en ledare, under honom personer som polisen kallar kaptener, därunder kaptener ute på fältet och sedan soldaterna (springpojkarna). Vårbynätverket är alltså mer strukturerat än vad kriminella nätverk normalt är och kan betraktas som ett mer fast och stabilt organiserat kriminellt gäng med maffiastruktur. I alla fall tidigare fick också alla som är medlemmar i Vårbynätverket betala 3 000 kronor i medlemsavgift varje månad.

Det kriminella nätverket i Vårby anses vara eller ha varit lett av en man som heter Chihab Lamouri  som av vanligt folk i Vårby gård kallas för ”maffialedaren”. Hans bror Chouaib Lamouri som fungerar som platschef i Vårby gård, En annan bror, Chamseddine Lamouri samt Ilija Jurkovic och Sikandar Afridi fungerar som underbossar (kaptener). Chihab Lamouri anses ha varit ledare för Vårbynätverket i ett decennium. Hur det exakt ser ut idag är mera oklart då de flesta inom Vårbynätverkets kända ledning sitter i fängelse. Men enligt uppgifter från polisen som förekommit i media har nätverket inte försvagats.

Under de ledande skikten finns de som organiserat narkotikahandeln på gatan såväl som vapenhandeln varav några var Norbert Sment, Mikael Lethisalo, Tym0n Szym@nsk#  C@m*ron Vic*nc#o, Bernard Munyaga, Melanie Hovsepian, Steven Calambas Cortes, Suleman Zahid och Mohammad Ashrafi, vilka fungerar som en länk mellan toppen och springpojkarna.

D@m#an Ch0m0ntowsk#, Tut@nk@mon Khal#l, Ad@m Kuz*y och M@rw@n Z@ll0um var några av springpojkarna/soldaterna. Ad@m Kuz*y, D@m#an Ch0m0ntowsk# och Sikandar Afridi anses ha varit de som kontrollerat narkotikahandeln i Alby. Dessa personer anses i fler fall ha lämnat Botkyrkanätverket för några år sen för att istället ansluta sig till Vårbynätverket. Botkyrkanätverket var vid tillfället försvagat på grund av en generationsväxling. Även när det gäller detta är det oklart hur det ser ut idag.

Narkotikahandel

Tillsammans med Hagsätranätverket har Vårbynätverket handlat med stora mängder kokain och cannabis. Ledare i Hagsätranätverket av det gäller narkotikahandel anses en man vid namn Ali Kadhim vara. Ali Khadim har tagit mot beställningar av Chihab Lamouri.

Ali Kadhim har i sin tur köpt kokainet från en grossist som på encrochat kallades ”Rawlager”. Det handlar om Victor Mia i Dalennätverket. När Chihab Lamouri har velat ha kokain har han vänt sig till Kadhim, som i sin tur vänt sig till Mia. Mia har därefter skickat en transportör som levererat kokain till plats som Chihab Lamouri angett.

Likadant har det gått till när Ali Kadhim velat att kokain ska levereras. Då har han vänt sig till Rawlager, som sett till att en transportör levererat kokain till plats som Kadhim angett. Chihab Lamouri och Ali Kadhim har dock även vid några tillfällen fått kokain levererat från annat håll än från Rawlager. Bland annat från en person som på encrochat gått under namnet ”Staledragon” som inte är identifierad.

En ofta använd betalningsförmedlare när Vårbynätverket ska betala sina narkotikainköp är växlingskontoret World Exchange. Ibland har World Exchange förvarat stora mängder kontanter för Chihab Lamouri i säckar på golvet.

Vårbynätverket tycks bland annat ha haft en stor cannabisodling i Spanien dit Chihab Lamouri flyttade i januari 2020. Chihab Lamouri har köpt in cannabis från många andra länder för leverans till Sverige. Ibland har cannabis också importerats till Sverige genom ett samarbete mellan Hagsätranätverket och Vårbynätverket.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!