Vem är ansvarig för hissolyckan i Sundbyberg?

I tidningen Flamman frågar sig Jakob Lundberg vem det var som dödade arbetarna som åkte med den aktuella hissen. Han fortsätter med att någon måste stå till svars när arbetare störtar mot sin död i Sundbyberg. På många sätt är det riktigt.

Och han har rätt när han pekar ut de anställdas direkta arbetsgivare, underentreprenören, som förmodligen fått jobbet för att de var billiga. Han har rätt när han pekar ut byggherren som beställt jobbet från en huvudentreprenör med dåligt rykte vad det gäller arbetsmiljön. Lundberg har också rätt när han pekar ut politikerna som rustat ner arbetarskyddet eller underlåtit att rusta upp det.

Märkligt nog pekar Lundberg inte ut huvudentreprenörer som jag förstå kan ha arbetsmiljöansvaret på arbetsplatsen istället för att byggherren har det. I detta fall har byggherren bytts under byggets gång men huvudentreprenören förblivit den samma. Vem som haft ansvaret är okänt för mig.

Felmonterad

Vad som har hänt verkar dock ganska klart. Masten som hissen monteras i består av flera sektioner och höjs tegvis allteftersom bygget blir högre. Den översta sektionen tycks i detta fall inte ha monterats korrekt.

Sektionens stolpar ska enligt tillgängliga uppgifter inte ha skruvats ihop med sektionen nedanför. Bultarna var inte ditsatta. Det betyder att de arbetare som monterade hissen inte gjorde rätt. De begick ett mycket allvarligt misstag. Ett dödligt misstag. De är också ansvariga för det som skedde.

Ansvariga

Hissen skulle förstås ha inspekterats innan den togs i drift efter att den nya mastsektionen sattes dit. Vi vet inte om det gjordes eller om det gjordes slarvigt. Vem som skulle göra det eller gjorde det slarvigt är oklart. Men troligen handlar det väl om en chef eller arbetsledare från byggherren eller huvudentreprenören.

Kanske någon byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U) om nu någon sådan hade utsetts på arbetsplatsen. Om det inte utsetts någon sådan är byggherren ansvarig för arbetsmiljön på bygget. Dessa är naturligtvis också ansvariga för dödsolyckan. Det är också de personer som representerar byggherren eller byggarbetsmiljösamordnare (Bas-U) som eventuellt kan bli åtalade för arbetsmiljöbrott. Om jag nu förstått regelverket rätt.

Om det fanns nån chef eller arbetsledare hos underentreprenören som monterade hissen måst nog också den personen ses som ansvarig för det inträffade. Han borde ju ha sett till att monteringen av hissmasten skedde på ett korrekt sätt. Det gjorde den personen uppenbarligen inte.

De politiker som avreglerat byggmarknaden och rustat ner arbetsmiljöarbetet kommer inte att kunna ställas inför rätta. Men det är dessa personer som är ansvariga för den laglöshet som råder på Sveriges byggarbetsplatser. De är dessa politiker, sossar och högerpolitiker, som ytterst är ansvariga för den oreda och det kaos som ledde till dödsolyckan med hissen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!