Fotbolls-VM 1958 – Sverige silvermedaljör

Det har nu gått 65 år sedan Fotbolls-VM arrangerades i Sverige, 8-29 juni 1958. 53 lag hade kvalspelat, varav 14 gått vidare till slutspelet, samtidigt som Sverige (arrangör) och Västtyskland (segrare 1954) var direktkvalificerade. Av de stora nationerna saknades endast Italien, som sensationellt eliminerats av Nordirland.

Vem sågs som favorit i förhandssnacket? Många lyfte fram Sovjet, som nu debuterade i VM-sammanhang och hade med sig OS-segern 1956 i bagaget. Kvar på näthinnan fanns också Dynamo Moskvas succéartade Europaturné ett tiotal år tidigare. Andra såg

Argentina, som nu för första gången sedan 1934 deltog, som en möjlig vinnare, inte minst för att det för första gången var fritt fram för lagen att ta med utlandsproffs. Den spelare man främst tänkte på var Alfredo Di Stéfano, tillhörande Real Madrid och vid den tiden världens kanske bäste spelare.

Men i slutändan använde sig inte Argentina av möjligheten att förstärka med några utlandsproffs. Som vanligt restes också frågan om England äntligen skulle få en fullträff?

TV-sändningar

Nytt för detta VM var att ett större antal européer kunde följa matcher via TV. I Sverige exploderade härvid antalet licenstagare månaderna fram till VM, från 23 000 till 148 000, och den som inte själv hade någon apparat kanske kunde titta hos någon god vän eller åtminstone få en glimt utanför en Radio/TV-butik. Det, i kombination med att matcher spelades på hela tolv orter och att Sverige hade ett slagkraftigt lag, gjorde att rena fotbollsfebern bröt ut i vårt landet.

Men frågetecken restes runt hur konkurrenskraftigt landslaget egentligen var? Sverige hade den högsta medelåldern av alla nationer och sex av spelarna i den ordinarie startelvan hade passerat 30-årsstrecket. Därtill sågs nyckelspelare som ”Nacka” Skoglund och Nils Liedholm vara på stark nedgång och dessutom drogs flera spelare i truppen med smärre skavanker.

Gruppspel

Gruppspelet gick dock galant där Mexiko i öppningsmatchen avfärdades med hela 4-0. Nästa motståndare var Ungern, den globala dominanten under första delen av 1950-talet men efter Sovjets inmarsch 1956 svårt brandskattat av att de stora stjärnorna Puskás, Kocsis och Czibor lämnat landet. Sverige drog även här det längsta strået (2-1) och var därmed redan före den sista drabbningen (0-0 mot Wales) klart för kvartsfinalen.

Nu väntade svåra Sovjet, men där Sverige hade en obestridlig fördel av att motståndaren tvingats till en omspelsmatch mot England och därmed bara hade två dagars vila – till skillnad mot Sveriges fyra – mellan matcherna. Frågan är om det kom att bli avgörande för den svenska 2-0 segern? Hur som helst stod laget för en utomordentlig insats, med mål av de relativa ungtupparna Kurt Hamrin och Agne Simonsson.

Semifinal

Dags för semifinal mot Tyskland inför ett fullsatt Ullevi. I första halvlek tog motståndaren ledningen, men ”Nacka” replikerade snabbt. I början av andra halvlek blev den tyske backen Erich Juskowiak  utvisad och ytterligare en jobspost för tyskarna var när veteranen Fritz Walter skadades (på den tiden var inte några byten tillåtna).

Gunnar Gren, med ett fräsande långskott som bara sjöng i nättaket och Kurt Hamrin med tidernas konstmål,  kunde därefter avgöra tillställningen.  Dagen efter hyllades laget – på resan via tåg upp till finalmatchen mot Brasilien i Stockholm – vid var och varannan station.

Final

I själva finalen kunde Liedholm ge Sverige ledningen redan i fjärde minuten. Brasilien replikerade dock omgående och kunde gå till halvtidsvila med en 2-1 ledning. Den som sedan i början av andra halvlek släckte det svenska hoppet var en 17-årig supertalang, Pelé hade gjort sin entré. 

Med en galant vrickning med bollen över ”Julle” Gustavsson och därefter ett distinkt vristskott på volley ställde han den svenske målvakten Kalle Svensson utan chans. Pelé gjorde sedan ytterligare ett mål i en final som slutade med en brasiliansk 5-2 seger. Totalt stod Pelé för sex mål i detta VM och första kapitlet i hans formidabla fotbollssaga som högt buren världsstjärna sattes på pränt.

Sverige nådde inte ända fram, men självklart hade silverpojkarna all heder av sin insats.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!