X-team-medlemmen som försvann

X-team var en supporterorganisation för Bandidos MC. År 2004 försvann en av deras medlemmar i X-teams avdelning i Falun spårlöst. Flera personer har dömts för inblandning i ett mord på honom men kroppen har aldrig hittats. Mordet är ett av många fall i Dalarna som inte klarats upp till fullo.

X-team i Falun hade sin klubblokal i Hosjö en bit utanför Falun. Den försvunne mannen som hette Joe Niyomwat anlände till den aktuella klubblokalen en tidig morgon i mars 2004. Hans vänner jagades snart ur lokalerna men han blev kvar.

Senare samma dag fick polisen en anmälan om att han var försvunnen och polisen började spana mot lokalen. Anmälan kom från Joe Niyomwats övervakare Roland Lindmo. De noterade då att två ledande personer från Bandidos MC var på plats i lokalerna. Vid sjutiden på kvällen samma dag beslutade de sig för att göra en husrannsakan i klubblokalen.

I lokalen hittade polisen blod som kom från Joe Niyomwat och dessutom hans nycklar. Blodet hittades på väggar och en yxa. En vägg hade målats om under dagen och lokalerna var dessutom ordentligt städade. Trots det hittades alltså blod. Niyomwat eller hans kropp hittade de dock inte.

En tid senare fick de däremot ett vittnesmål från en ung kvinna som befunnit sig i lokalen under natten Niyomwat försvann. Hon berättade om en grov misshandel av honom som ledde till att han låg livlös på golvet. Hon berättade också att det fanns osämja mellan Joe Niyomwat och hans vänner och resten av X-team.

Mord

I utredningen om försvinnandet kom polisen fram till att Niyomwat mördats och att hans kropps transporterats bort från lokalen redan på morgonen samma dag. Han transporterades förmodligen från lokalen i en guldfärgad Volvo 745: bilen hittades två dagar efter mordet uppbrunnen i Göteborg. Slutsatsen var att kroppen dumpats och grävts ner någonstans på vägen mellan Falun och Göteborg. Polisen kunde också konstatera att de som körde bilen hade haft kontakter med andra mc-klubbar under resan ner till Göteborg.

Var kroppen kan ha dumpats vet inte polisen men de har letat på massvis av ställen. Bland annat har de undersökt betongplattan som vid tidpunkten för försvinnandet göts för en ny Lidl-butik i i Norslund. De har också sökt igenom ett sågverk i Grangärde samt många fler platser. Utan att hitta ett endaste spår.

Orsaken till misshandeln av och mordet på Joe Niyomwat är inte klarlagt men troligen handlar det om narkotikaffärer. Det kan också finnas en koppling till hela härvan kring polisinfiltratören Peter Rätz och vapenaffären på Grand Hotell i Falun.

Kopplingar till andra händelser

Niyomwat besköts genom dörren i hemmet veckorna innan Grandhändelsen. Han besvarade elden och mannen på andra sidan skadades. Han häktades men släpptes. Senare visade det sig att vapnet som besköts med ingick bland de vapen som Peter Rätz senare bar in på Grand hotell i en väska. Peter Rätz förhördes i utredningen om mordet på Joe Niyomwat då Falu-polisen inte hade nån som helst aning om att han arbetade för polisen.

Kriminalreporten Gubb Jan Stigson menar att mordet hänger ihop med flera andra händelser i Dalarna från samma tid:

– Det fanns ju ett gäng unga killar som kom och gick, det var folk från Kepsligan och möjligen var någon knuten till Familjen i Borlänge. Det pratades om gängbrott, men hur definierar man ett gäng? Någon gång ville någon vara med i MC-miljön. Och många av de här killarna var mina elever i boxning. Joe, inte minst. Jag har kvar hans matchbok. Det fanns talanger och det fanns de som hade kunnat bli något. Men kriminell blir man för att man vill ta genvägar och inte gå den långa vägen. Och vill man inte ta den långa vägen i boxning så blir man ingen boxare. Man hade inget hjärta för sporten.

Dom

Sammanlagt har 4 personer dömts för inblandning i mordet trots att ingen kropp hittats. En 19-årig man, Niklas Lönnroth, som var provmedlem i X-team tog på sig skulden för mordet. Erkännandet godtogs inte av rätten. Men han dömdes till fem års fängelse för medhjälp till mord. Han dömdes till ett längre straff i tingsrätten. Ingden dömdes för mord. Varken i tingsrätten eller hovrätten.

En 27-årig man, Pontus Matz, som var medlem i X-team, dömdes till 8 års fängelse för medhjälp till mord. En 35-årig man, Petter Frödin, som var prospect i Bandidos MC i Säffle, dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till mord och brott mot griftefriden. Hovrätten menade att det var han som fraktat iväg kroppen i Volvon. En 27-årig man, Linus Frödin, som var prospect i Bandidos Säffle, dömdes till 8 års fängelse för medhjälp till mord. 27-åringarna dömdes till högre straff i tingsrätten än vad de fick i hovrätten.

Totalt åtalades 5 personer men en av dem frikändes. Det var en 20-årig man, M#ch@*l N#lss0n, som var provmedlem i X-team.

Läs mer:

 

.