Dom i mål om grovt vapenbrott i Södertälje

Den 25 april 2023 greps flera personer efter en omfattande spaningsinsats riktad mot personer inom nätverket Foxtrot. Spaningen var riktad mot ett garage dit en kvinna anlände för att möta en man. Efter att ha sammanträffat med mannen i garaget lämnade kvinnan platsen i bil. Då hon stoppades en bit därifrån påträffades ca två kilo narkotika i bilen och hon greps på platsen. Samtidigt greps mannen som kvinnan träffade i garaget.

Vid den husrannsakan som därefter genomfördes i garaget hittade polisen stora mängder narkotika och vapen, bland annat 95 kilo kristall (3-CMC), amfetamin och ketamin samt drygt 10 000 MDMA-tabletter. I garaget fanns också totalt 38 vapen, varav fem automatvapen och 33 handeldvapen. I utrymmet påträffades även en väska med sprängmedel. En tid efter insatsen greps ytterligare en man som hyrt garaget.

Då kvinnan greps togs en telefon som hittades i bilen i beslag. I telefonen fanns krypterade chattar där det framgick hur hon på uppdrag cirkulerat i hela landet för att hämta och lämna varor. Bland annat levererade hon varor i Malmö, Göteborg, Uppsala och Norrköping. Under första halvåret hade hon gjort över 200 leveranser.

Kvinnan hanterade narkotika, sprängmedel och vapen. Södertälje var en ort dr hon ofta hämtade varorna som skulle levereras. Den person som beordrade och styrde kvinnan identifierades som Rawa Majid.

Åtalade

En man född 1995 åtalades som misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott. Mannen är medborgare i Tunisien.

En man född 1976 åtalades för synnerligen grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, grovt narkotikabrott samt synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen är brittisk medborgare.

Den tredje personen som åtalades var kvinnan som greps inledningsvis. Hon åtalades för medhjälp till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott, grovt narkotikabrott samt försök till grovt narkotikabrott.

Dömda

En 28-årig man, Rabie Mansouri, har nu dömts för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt narkotikabrott i Södertälje tingsrätt. Detta efter att ha innehaft och förvarat en stor mängd vapen och narkotika i ett villagarage i Södertälje. Mannen friades från åtal för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

En 47-årig man, Thomas Landers, dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott efter att tillsammans och i samförstånd ha förvarat narkotikan i garaget men frikändes från synnerligen grovt vapenbrott.

Slutligen dömdes också en 26-årig kvinna, Valerie Vera Munoz. Hon dömdes för bland annat grovt narkotikabrott för att ha transporterat en stor mängd narkotika samt explosiva varor.

Narkotikahanteringen bedömdes ha utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika. Vapenbrottet har omfattat ett stort antal vapen av särskild farlig beskaffenhet och har innehafts i en miljö där det funnits risk för att det skulle komma till brottslig användning.

Domar

Straffen bestämdes till fängelse. Det längsta straffet, nio år, fick Rabie Mansouri som dömdes för synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Mannen ska också utvisas. Thomas Landers dömdes till fängelse i sex år och sex månader och dValerie Vera Munoz till fängelse i fem år och sex månader.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!