Tre års fängelse för stöld av tobak

Malmö tingsrätt har dömt fem män för grov stöld till tre års fängelse vardera. Tingsrätten frikände en man för medhjälp till brottet. Den 25 juli 2023 stoppades och rånades en lastbilschaufför av flera män på Aspögatan i hamnen i Malmö. Männen fick med sig tobaksvaror till ett värde av 4,3 miljoner kronor som de lastade över i två mindre lastbilar.

En stund senare stoppades fem män i två lastbilar vid en trafikkontroll. Vid kontrollen hittades stöldgodset i deras lastbilar. Alla fem kom att åtalas i ärendet. En sjätte man som hade hyrt de båda lastbilarna som användes vid tillgreppet åtalades även han. Men för medhjälp.

Samtliga åtalade förnekade brott. En av dem sa att det var lastbilschauffören som hade anlitat männen för att ta tobaksvarorna och få det att se ut som ett rån. Lastbilschauffören åtalades dock inte för något brott och misstankarna mot honom lades snart ner.

– Omständigheterna kring tillgreppet är sådana att det inte säkert går att dra slutsatsen att lastbilschauffören blev rånad. Åklagaren har dock presenterat bevisning av sådan styrka att det är ställt bortom rimligt tvivel att de fem männen deltog vid tillgreppet. Tingsrätten dömer därför männen för grov stöld i stället för rån, säger rådmannen Sandra Ahrén.

Tingsrätten dömde de fem männen till fängelse i tre år. De tre som inte är svenska medborgare ska dessutom utvisas.

Den man som åtalades för medhjälp berättade att han hade hyrt de båda lastbilarna, men sa att han inte visste vad de skulle användas till. Tingsrätten hkom fram till att det inte var bevisat att mannen medvetet hjälpt till vid brottet och han frikändes därför.

Läs mer om brott och tobak