Rekordhöga böter för arbetsolycka

Sommaren 2022 inträffade en allvarlig olycka på Södra Woods sågverk i Orrefors i Småland. En lastbilschaufför och en truckförare hade lastat färdigt när de klev ur sina fordon. Sex virkespaket rasade över då över dem varvid truckföraren som var anställd på sågverket dödades. Lastbilschauffören skadades svårt.

Strax efter årsskiftet åtalades företaget vid Kalmar tingsrätt. Yrkandet i stämningen vara att företaget skulle betala en företagsbot på 14 miljoner kronor för arbetsmiljöbrott. Enligt stämningsansökan hade arbetsmiljöansvariga inom Södra skogsägarna genom oaktsamhet orsakat olyckan.

Detta bland annat genom att riskbedömningen inte varit tillräcklig för lagring och lastning av virke. Det har inte funnits tillräckliga instruktioner för hur det skulle utföras säkert. Inte heller hade tillräckliga skyddsåtgärder vidtagits.

Dom har nu fallit i målet. Företaget har dömts till att betala 14 miljoner kronor i böter. Det är det högsta belopp som någonsin dömts ut till ett företag för arbetsmiljöbrott. Det stora beloppet bygger bland annat på en ny bestämmelse i brottsbalken som säger att om en företagsbot är över 500 000 så kan den bli förhöjd om det är ett större företag. Södra Skogsägarna är ett större företag med flera stora massafabriker och sågverk.

Arbetsolyckorna har blivit allt fler i Sverige. 2022 omkom 40 personer i arbetsplatsolyckor runt om i Sverige och betydligt fler skadades. Under dog det så många som 65 personer i dödsolyckor eller dödsfall på arbetet. I år har det hittills dött en person.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!