Dom för grova bedrägerier med tandvårdsstöd

Stockholms tingsrätt har meddelat dom i ett mål avseende åtal mot två personer. De är åtalade för bland annat grova bedrägerier alternativt grova bidragsbrott. Brotten har begåtts inom ramen för två tandläkarkliniker i Stockholm.

Enligt åklagarna hade de åtalade genom oriktiga ansökningar hos Försäkrings­kassan om statligt tandvårdsstöd föranlett staten att betala ut cirka 8 miljoner kr för tandvård som aldrig har utförts.

De två åtalade var tandläkaren Revin Zibari och en ekonomiansvarig som heter Mattias Aktürk. De var båda ägare till två tandläkarmottagningar, Tandhälsan Skarpnäck AB och Tandhälsan Sätra AB, i södra Stockholm. Företagen har numera andra ägare.

Tingsrätten dömde en av de åtalade för grova bidragsbrott i enlighet med åtalen. Dessutom för grovt penningtvättsbrott till fängelse i 4 år men ogillade åtal för grova bokföringsbrott. Den dömde ska även utge betydande belopp avseende förverkat värde för det brottsutbyte han anses ha fått genom bidragsbrotten.

Den andre åtalade mannen dömdes för grovt penningtvättsbrott och ringa dopningsbrott till fängelse i två år Övriga åtal mot honom ogillades. Han åläggs därför inte att utge något belopp avseende för­verkat värde. Detta då han inte dömdes för de grova bidragsbrotten eller för medhjälp till dessa.

Ett av de två bolagen ålades även att betala ett betydande belopp i företagsbot.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!