Lagbrytarna Spotify får inte låta anställda jobba på natten

Den välkända musiksajten är inte bara en sajt för att kunna lyssna på musik. Det är också ett företag som bryter mot arbetstidslagen och också vägrar teckna kollektivavtal. Dessutom är det en tjänst som används av kriminella nätverk och gangstergäng för att tvätta pengar. Dvs göra svarta pengar till vita.

Spotify har i strid med svensk lag, arbetstidslagen, låtit personal arbeta på natten. För att personal ska få arbeta på natten krävs att företaget har kollektivavtal eller en dispens utfärdad av Arbetsmiljöverket. När problemet uppmärksammades förbjöd Arbetsmiljöverket företaget att låta anställda arbeta på natten. De riktade också skarp kritik mot Spotify. Enligt Arbetsmiljöverket kan företaget för att få möjligheten att låta personal arbeta på natten göra en av tre olika saker:

Enligt Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, finns tre alternativ för Spotify: upphöra med arbetet på natten, införa nattarbete i ett kollektivavtal med facket eller åter försöka få en dispens om nattarbete.

– Men det är inte något myndigheten strösslar med, säger hon.

Hon påpekar att man är restriktiv med dispenser av en anledning.

– Det handlar om en skyddslagstiftning och då finns det juridisk grund för vår hållning, säger hon.

Förvaltningsdomstolen

Spotify sökte dispens i januari 2023 men nekades detta. Företaget överklade då beslutet till domstol. Nu har Förvaltningsdomstrolen dömt i ärendet och beslutat att Arbetsmiljöverketa handlat helt riktigt. Spotify får inte lov att låta anställda arbeta på natten. Enligt fackföreningen Unionen skulle det vara mycket lätt att lösa problemet:

Jonas Sundberg, ordförande i Unionens fackklubb ”Spotify Workers Unionen” kommenterar nattarbetet på företaget så här:

– Ett kollektivavtal skulle lösa den frågan. Vi ser såklart ett värde för Spotify i att anställda ska kunna lösa problem som uppstår under natten och ser det som ett en utmärkt möjlighet för ett samarbete mellan företaget och anställda att tillsammans komma överens om villkoren för nattarbete.

Han fortsätter:

– Vi hörde av oss och försökte öppna en dialog med Spotify när vi fick reda på att de saknade dispens, men än så länge har de inte visat något intresse av att samarbeta med oss i frågan, utan har i stället valt att överklaga till förvaltningsrätten.

Företaget har dock inte visat någon som helt vilja för att teckna kollektivavtal och har uttalat att det kanske kan flytta nattarbetet till något annat land. För det nattarbete som bedrevs utan tillstånd vid företaget under 2022 har Arbetsmiljöverket beslutat om sanktionsavgift. Det kan dessutom bli ytterligare sanktionsavgifter för nattarbete utan tillstånd under 2023.

Klarna hade tidigare samma problem med tillstånd för personal att arbeta på natten. Det löstes genom att företaget tecknade ett kollektivavtal.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!