Dubbelt så många mördade i Norge som i Sverige

Under januari 2024 har 6 personer mördats i Sverige. Det finns ytterligare några osäkra fall som utreds som om de skulle kunna vara mord men förmodligen är de flesta av dem inte mord. Dessutom är ju månaden inte slut utan det finns några dagar kvar så det kan bli fler mord. Ett av morden var ett skjutvapenmord vilket är den lägsta siffran på många år.

I det befolkningsmässigt hälften så stora landet Norge har 11 personer mördats under samma tid. Även i Norge finns det ytterligare några fall som kan vara mord. Det är osedvanligt många mördade personer för att vara Norge där det mördades totalt 33 personer år 2023 vilket var den högsta siffran på tio år (2013 mördades 38 personer). År 2021 mördades bara 21 personer i Norge.

I Sverige mördades 113 personer år 2021 och 116 år 2022. Statistiken för 2023 är inte klar ännu.

Morden i Norge

5 av morden i Norge under januari månad har varit mord på närstående och 7 av de mördade var kvinnor.

Orsaken till den kraftiga ökningen av antalet mord i Norge är oklar, men vid ett av morden mördades 3 personer. Ett familjedrama där en äldre man mördade två döttrar och ett barnbarn med skjutvapen.Sen sköt hans sig själv. Ett så kallat utvidgat självmord.

I ett annat fall mördade en 19-åring två personer, försökte mörda ytterligare en och tog sen sitt liv. I ett fall sköt en man en kvinna han hade haft sällskap med för att sen också skjuta sig själv. Också dessa mord är att se som utvidgade självmord.

Sammantaget har Norge under januari haft 4 skjutvapenmord medan Sverige bara har haft ett.

PS. 2024-01-29. Antalet mord i Sverige har nu ökat till 7.