Skjutningarna har nästan upphört men inte arbetsolyckorna

Under förra året blev dödsolyckor på arbetet en större dödsorsak än skjutningar mätt i antalet döda. Att vara gängkriminell är dock förstås fortfarande farligare än att ha ett arbete. Det finns cirka 10 000 gängkriminella. Detta ska jämföras med många miljoner som har ett arbete.

Det säger sig självt att risken är mycket större att en gängkriminell blir ihjälskjuten än att en person dör av en olycka på arbete. Samtidigt ingår det i en gängkriminells tillvaro att det finns en risk att bli skjuten eller dödad på annat sätt. Det är dock helt orimligt att människor ska behöva dö på sitt arbete.

Arbetsolyckor

Arbetsolyckor har under årets första månad lett till sex dödsfall medan skjutningar bara lett till en död person. Om arbetsolyckorna skulle fortsätta i samma takt skulle det leda till ett nytt rekord för antalate arbetsrelaterade olyckor under 2024. Men om skjutningarna skulle vara lika få varje månad skulle det innebära 12 dödsskjutningar under 2024. Det skulle vara den lägsta siffran på mer än 25 år. Att det skulle inträffa är dock inte speciellt troligt.

Orsaken till att arbetsolyckorna stadigt ökat under senare år är avreglering av arbetsmarknaden, minskat fackligt inflytande och nedrustning av arbetsmiljöarbetet. Allt handlar om politiska beslut som genomförts av borgerliga såväl som socialdemokratiska regeringar. Det är en utveckling som kan vändas. Det kräver återreglering av arbetsmarknaden, ökad makt för fackföreningar och skyddsombud samt rejäla statliga satsningar på arbetsmiljöarbete med återskapande av nedlagda myndigheter.

Skjutningar

För att skjutningarna ska kvarstå på en låg nivå krävs att polisen i hela Sverige arbetar på samma sätt som polisen. Med förebyggande förtroendeskapande åtgärder vilket ger högre uppklarning, ingen rasprofilering, inga onödiga visitationer och inga visitationszoner med mera. Det krävs en lokalt närvarande polis med förankring hos invånarna. Dessutom krävs omfattande satsningar på skola, fritidssysselsättningar och bostadsbyggande. I slutändan krävs också en politik med inriktning på arbete åt alla.

En del av de saker som kan få ner arbetsolyckorna kan dessutom också bidra till att minska våldet i gängkriminella miljöer. exempelvis återreglering av arbetsmarknaden som minskar möjligheterna för bedrägerier och byggfusk.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!