Sverige kommer inte att ha 35 000 fångar om tio år

I vänstertidningar läser vi larmrapporter om att Sverige snart kommer att ha näst flest fångar i förhållande till befolkningen i hela Europa. I högertidningar, andra medier och i regeringsuttalanden samt i en rapport från Kriminalvården kan vi läsa att Sverige kommer att ha 35 000 fångar om tio år. Dessutom läser vi att det beror på regeringen politik med hårdare straff.

Mycket riktigt har regeringens politik med hårdare straff lett till att fler personer sitter i fängelse. Det är i huvudsak ett resultat av tre saker. Den första är att under de senaste åren så har väldigt många personer dömts till fängelse som ett resultat av konflikterna i de kriminella gängmiljöerna. Den andra orsaken är att fler dömts till fängelse på grund av de knäckta krypterade chattarna (EncroChat, SkyECC och ANOM). Och för det tredje har straffen blivit längre.

Felaktiga prognoser

Prognoserna över hur antalet fångar kommer att öka de närmaste tio åren bygger på att lika många kommer att dömas till fängelse de närmaste åren som de senaste åren. Dessutom býgger det på att de kommer att dömas till längre eller lika långa fängelsestraff. Det är inte troligt att det kommer att bli så.

Istället är det troligt att konflikterna i gängmiljöerna avtar i antal och intensitet. De flesta kvarvarande gäng har mognat och blivit mer hierarkiska. Det betyder att de inte vill ha våld för det stör affärerna. Dessutom att de kan förhindra våld. Dessutom kan de lösa konflikter genom möten, förhandlingar och överenskommelser.

Polisen och regeringens inriktning på att sätta dit missbrukare och brukare av narkotika istället för langare och grossister kommer att leda till kortare straff i snitt. Dessutom till att färre döms till fängelse än vad som skett under de senaste åren.

Gängen har också lärt sig att inte kommunicera om sina affärer via telefoner. Inte ens om de program de använder är krypterade. Det innebär att betydligt färre grossister och langare kommer att åka fast. Det minskar antalet personer som åker i fängelse.

Privata fängelser

Kontentan av detta är att det inte finns nån fog för tankarna eller påståenden om att Sverige kommer att ha 35 000 personer i fängelserna om tio år. Istället är högerns påståenden om detta ett sätt att driva igenom en privatisering av fängelserna. Vi kommer inte ha ha 35 000 fångar, men troligen fler än idag. Och en del av dem kommer att sitta i privata fängelser.

Det innebär att vi är på riskerar att få ett fängelsesystem där fängslandet av personer blir ett självändamål. Detta för att privata företag ska göra vinst och tjäna pengar. Det är inte en bra ordning. Sammantaget med anonyma vitten, lägre straff för sådana som anger andra med mera kommer det att leda till att allt fler oskyldiga hamnar i fängelse.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Sverige kommer inte att ha 35 000 fångar om tio år”

  1. Denna matematik är inte alldeles enkel. Hårdare straff, längre strafftider, annan syn på två tredjedelsfrigivning och livstidsstraff som utvecklas mot livstidsstraff ”på riktigt” kommer att skapa en ”grundbeläggning” som innebär att även om färre döms efter nuvarande ”puckel” talar mycket för att nettobeläggningen kommer att öka då det är fler som ”tas in” systemet än de som ”tas ur”. Ligger straffskärpningarna fast, vilket det finns en tämligen bred politisk samsyn kring, kan vi nog dessvärre förvänta oss en ”nettotillväxt” under de kommande 10-15 åren.

    Sedan kan det alltid diskuteras när ”peaken” kommer att inträffa och hur många som då kommer att sitta ”bakom lås och bom” MEN att det kommer vara betydligt fler än dagens 6-7000 fångar måste vi nog betrakta som en kommande sanning.

Kommentarer är stängda.