Den svenska kriminalvården går mot en katastrof

Det är budskapet i en debattartikel i Svenska Dagbladet som skrivit av fyra kriminologer. De menar att med det skärpningar av straffen och tillämpningen av lagarna som den svenska regeringen föreslår kommer Sverige att en mycket dramatisk ökning av antalet intagna på häkte och anstalt. Konsekvensen av detta är skenande kostnader och att Sverige kommer att få flest intagna i förhållande till befolkningen i hela Europa.

Kriminalvårdens senaste prognos är att Tidöavtalets kriminalpolitiska reformer kommer resultera i ett ökat platsbehov från dagens 9 000 till 27 000. Dvs en tredubbling. Detta är förstås en siffra med stor osäkerhet men det skulle kunna bli så.

Regeringens motiv för att döm allt fler till fängelse för allt fler brott är gängkriminaliteten. Problemet med det resonemanget är att det inte hjälper mot gängkriminalitet att spärra in folk. Fängelserna blir istället platser där gängen kan frodas och växa till.

Speciellt som de flesta som hamnar i fängelserna är personer som aldrig varit med i nåt gäng och bara begått mindre brott, exempelvis innehav av narkotika för eget bruk eller eget bruk av narkotika. I de trångbodda fängelserna kommer dessa personer att bli tvungna att liera sig med kriminella gäng för att överleva och gängen växer.

Denna utveckling har vi kunnat se i USA som prövat metoden med hprda straff och många i fängelse utanf ramgång under mycket lång tid. USA har en många gånger så hög brottslighet som Sverige. Deras gängbrottslighet är också betydligt mer omfattande än den är i Sverige.

Tidöavtalet kriminalpolitik är steg mot helvetet och kommer att försämra tryggheten i Sverige på ett grundläggande sätt. Dessutom kommer dn att kosta stora pengar vilket utan tevkan kommer att gå ut över andar viktiga offentligt finansierade verksamheter som vård, skola och omsorg. Det är en katastrofpolitik som regeringen ledd av Sverigedemokraterna slår in på.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!