Det är regeringen som skapat de minderåriga mördarna

Nedskärningarna och privatiseringarna av skolan har lett till att en mängd elever från dåliga och fattiga uppväxtförhållanden inte klarar skolan och inte får några betyg. De kommer då inte in på högre utbildningar och kan inte heller få arbete. I det läget är brottslighet att av få möjliga alternativ till försörjning. Det är Sveriges regeringar, socialdemokratiska såväl som borgerliga, som skapat denna situation.

De åker snart fast och hamnar på ett SIS-hem eller nån annan vårdinrättning som kanske till och med ägs av kriminella, av den organiserade brottsligheten. Där träffar de många andra personer som begått brott. De träffar till och med andra minderåriga som sprängt och skjutit. SIS-hem och andra vårdinrättningar för barn och ungdomar blir på så sätt skolningsanstalter för vidareutbildning i brott. De som är ansvariga för denna situation är de regeringar vi haft. Både socialdemokratiska och borgerliga.

Yngre förövare

På SIS-hemmen rekryteras ungdomarna av de kriminella gängen och nätverken för att utföra skjutningar och sprängningar. Gängen vill ha dem för att gängens kostnader blir mycket mindre för dem än för äldre mördare. De får kortare straff och de har inga familjer som de kriminella gängen och nätverken måste försörja under strafftiden.

En direkt anledning till denna situation är ett de yngre vuxna fått markant högre straff genom att straffrabatten tagits brott. Det har blivit dyrare för de kriminella nätverken att anlita vuxna för att utföra morden. De som skapat de unga mördarna är alltså de som tagit bort straffrabatten för de unga vuxna.

Genom att barn och ungdomar blivit de som skjuter och spränger har vi också fått flera oskyldiga offer. Ungdomarna kollar inte ordentligt vem eller vilka de faktiskt skjuter. De kollar inte en ordentligt att de skjuter på rätt hus eller rätt lägenhet. De bara skjuter och spränger. Och oskyldiga som förväxlas med tilltänkta måltavlor dör.

Enda fördelen med att ungdomar och barn skjuter och spränger är att de alltid lämnar spår och åker fast. Polisens uppklarning av gängkriminellas brott ökar därmed utan att polisen på något sätt egentligen blivit bättre och duktigare.

Fängelserna

Sen åker ungdomarna in i fängelse. Där träffar de äldre kriminella och skolas in i en allt värre brottslighet. De blir en del av en separat kultur som skapats i och av gängen. Dras in djupare i brottslighet och kriminalitet. På så sätt skapas personer som kommer att förbli kriminella större delen av sina återstående liv.

Ju längre straff de får ju längre skolas de in i brottsligheten. Chansen för att de ska lämna kriminalitetens bana blir allt mindre ju lägre de sitter inne. Denna accelererande inskolning i brottslighet har de senaste regeringarna ansvar för. Oavsett om de har varit socialdemokratiska eller borgerliga.

Och på vägen till fängelset har de dömts av domstolar som är under gängens inflytande genom att domstolsbyggnader ägs av gängen. Dessutom finns poliser, advokater, åklagare, domstolsanställda, nämndemän, domare med mera som betalas av gängen och är beroende av gängen på olika sätt. Utpressning, släktskap, kärleksaffärer, mutor med mera förekommer. Ännu är dessa personer sannolikt inte så många men de förekommer.

Rättsväsendet

Borgerliga debattörer och politiker vill dessutom öka gängens möjligheter till inflytande över rättsprocessen genom att ta bort partiernas nomineringsrätt för nämndemän och nominera dem genom nån annan mer direkt procedur som inte har med partierna att göra. Det tar bort ett led där gängkriminella sorteras bort och ökar deras möjligheter att placera eget folk på nämndemannaposter.

Med den möjligheten ihop anonyma vittnen och lägre straff om åtalade hjälper polisen kommer vi få situationer med domstolar där kriminella gäng och nätverk direkt kan påverka domsluten. De kommer att leda till att konkurrerande kriminella falskeligen anges och dessutom döms för brott de aldrig begått medan kriminella från de gäng som har inflytande över den aktuella domstolen får lägre straff eller frikänns.

Redan anonyma vittnen och straffrabatter för de som hjälper polisen (kronvittnen) kan leda till sådan situationer. Om gängen får ett direkt inflytande över nomineringen av nämndemän blir det etter värre.

Privata fängelser

Får vi också privata fängelser som regeringen nu verkar inriktade på att införa kan vi till och med få en situation där gängen kan äga fängelser. De kan se till att de egna gynnas i fängelserna de kontrollera, anställa folk som är lojala med det kriminella nätverket och se till att konkurrenter som hamnar i deras fängelse dör.

Med vakter som tillhör det kriminella gänget blir det i själva verket inte heller ett fängelse utan en skola för utbildning i brott. Fängelser är redan idag det men skulle de kriminella gängen kunna kontrollera fängelser så blir det ju själva syftet med institutionen.

De kriminella nätverken och gängen gynnas

Sålunda har borgerliga och socialdemokratiska regeringar byggt ett samhälle som på många sätt gynnar de kriminella gängen. De kan äga skolor och vårdinrättningar. De kan sköta underhåll, färdtjänst och hemtjänst. På så sätt kan de tillskansa sig bidrag på legitima sätt genom vinster och vinstutdelningar såväl som genom brott. Genom påhittade vårdtagare och bidrag till vård som inte genomföras.

Vidare kan de äga offentliga byggnader och på så sätt få en massa pengar från det offentliga genom hyrorna. Genom att äga SIS-hem och i framtiden också fängelser kan de utbilda och rekrytera nya tungt kriminella. Genom att äga domstolsbyggnader för de större möjligheter att påverka domstolarna och domarna. Detta genom utpressning och mutor med mera. I framtiden kan de också tillsätta sina egna nämndemän.

Den nuvarande regeringen är på väg att skapa ett genomkorrupt samhälle där den organiserade brottsligheten får ett ökat inflytande. Privatisering, avreglering, hårdare straff, bostadsbrist och sämre skola gynnar den organiserade brottsligheten. Det är den verkligheten som regeringarna skapat de senaste decennierna och som den nuvarande regeringen fortsatt tänker bygga vidare på. En verklighet och utveckling där kriminella nätverk, gangstergäng och organiserad brottslighet får ett allt större inflytande.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!