På bygget av Lisebergs vattenvärld Oceana har det rått det vanliga totala kaoset med en mängd företag och en mängd underleverantörer i flera led. Vid en kontroll som genomfördes under 2023 fanns det 58 företag närvarande på arbetsplatsen samtidigt. En mängd missförhållanden upptäcktes på arbetsplatsen:
- Tre utländska underentreprenörer som inte anmält sig till utstationeringsregistret för det aktuella projektet fanns på platsen. Situationen är ett lagbrott både för det utländska företaget och för den svenska beställaren (NCC eller någon av dess underleverantörer).
- Det fanns brister i registrering i personalliggare, vilket är ett brott.
- Ett polskt företag som inte registrerats för skatter och avgifter i Sverige arbetade på bygget. Förutom att förhållandet bryter mot reglerna från skatte- och kronofogdemyndigheterna innebär det att företaget inte kan vara anslutet till ID06-systemet (personalliggarsystemet). Ändå har det polska företaget haft tre inloggade medarbetare. Deras ID06-kort är därför falska. Vilket förstås är olagligt.
- 25 av 168 yrkesarbetare var inte inloggade i personalliggaren vid kontrollen. Ett brott.
- Bland de som inte var inloggade fanns personal från både Liseberg och NCC.
- Två personer saknade ID06-kort, vilket är ett lagbrott. 22 arbetare saknade legitimation. En person uppgav sig vara polsk medborgare men har svensk medborgarskap enligt ID06-kortet.
- Ett företag på arbetsplatsen arbetade med el och där fanns det risk för att de använde outbildad personal.
- Svenska Byggnadsarbetareförbundet hade stämt ett företag till Arbetsdomstolen på grund av brott mot medbestämmandelagen. Företaget hade anlitat en underleverantör utan kollektivavtal.
- Samma företag hade också polisanmälts av Arbetsmiljöverket för att utreda arbetsmiljöbrott.
- Ett slovakiskt företag hade en skuld 600 000 till den slovakiska motsvarigheten till Försäkringskassan.
- Ett byggföretag från Örebro där ägaren dömts för ekonomisk brottslighet och misshandel av en anställd fanns på bygget.
Arbetsmiljöbrott
Det säger sig självt att det under sådana förhållanden varit omöjligt att säkerställa arbetsmiljön såväl som brandsäkerheten på arbetsplatsen. Med alla sannolikhet har det varit en av de viktiga orsakerna bakom branden och det våldsamma brandförloppet. En av de viktigare orsakerna till att vattenparken Oceana blivit förstörd och en av orsakerna till att en person eventuellt dött.
Jag skriver eventuellt då han vad det verkar inte har hittats ännu men samtidigt är det uppenbart att om han finns i byggnaden eller dess närhet så är han död. Totalt har sexton personer uppsökt sjukvård för lindriga skador, samtliga har lämnat sjukhuset.
– Vi är djupt bestörta över den förödande händelse som inträffat på Oceana Vattenvärld. Vår främsta uppgift nu är att bistå polisen i sökandet efter den saknade personen och att stötta anhöriga och drabbade, säger Lisebergs vd Andreas Andersen i ett pressmeddelande.
Brandförsvaret i Göteborg har under morgonen idag meddelat att de har branden under kontroll men ännu är inte alla mindre bränder släckta. De har också räddat stora delar av byggnaden, främst tegelbyggnaden mot Mölndalsvägen som väl innehåller omklädningsrum, duschar och entréytor. Åklagare har samtidigt inlett en utredning om flera brott såsom allmänfarlig vårdslöshet och framkallande av fara för annan genom arbetsmiljöbrott.
De delvis utvändiga rutschbanorna är totalförstörda såväl utanför, inuti tornet och inne i badhuset. Tornet verkar vara kraftigt skadat och den stora hallen med en kupol över är delvis förstörd. Gavlarna har tryckts ut av explosionen och limträbalkarna som håller upp taket har delvis brunnit upp. Rasrisken är stor i den stora hallen såväl som i tornet och utanför tornet där rutschbanorna gick runt.
Läs mer:
- Oegentligheter på Lisebergsbygge är ett systemfel
- Kraftig brand – Lisebergs vattenrutschbanor förstörda
- Hade branden i Oceana kunnat förhindras?
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Att det varit en ”soppa” på denna arbetsplats är väl en underdrift. Dock var det, som jag förstår det, mer än ett halvår sedan bristerna uppdagades och korrigerande åtgärder initierades. Om inte den förvaltning, inom Göteborgs stad på vilkens uppdrag kontrollen genomfördes, säkerställts att bristerna åtgärdats är det mer än anmärkningsvärt.
Tills det bringats reda i alla sakförhållanden och tills dess att utredning av brandorsak gjorts finns all anledning att vara försiktig med att redan nu utpeka orsakssambanden. En grannlag utredning kommer tvivelsutan att genomföras och innan resultatet av denna föreligger bör, som jag ser det, spekulationer undvikas. Tids nog kommer vi att få svaret.
Det är klart att det inte åtgärdades. Röran på byggen är så stor att det inte går att åtgärda sånt här. Ingen tar ju nåt helhetsansvar. Att skyddet på olika sätt var eftersatt är visserligen en spekulation men jag finner det troligt på grund av situationen på bygget. En undersökning kommer förmodligen att säga nåt helt annat. Ingen vill ju ta ansvar.
NCC har också sagt att det började med ett arbete. Det finns ingen anledning att ifrågasätta det. På filmerna går det att se att de började utomhus vid en av rutschbanorna. Och att det sen cirka 13 minuter senare exploderade på flera platser.