Oegentligheter på Lisebergsbygge är ett systemfel

Liseberg har anlitat det stora byggföretaget NCC för bygget av Lisebergsbadet. Det är ett välrenommerat företag. Men problemet är att de i sin tur anlitat underleverantörer som i sin tur anlitat underleverantörer som ibland även de anlitat underleverantörer. Vid en genomförd kontroll fanns det 58 olika företag på arbetsplatsen.

Som en följd av detta har beställaren  Liseberg och huvudentreprenören NCC ingen koll på att alla anlitade företag faktiskt sköter sig. Detta beror inte på att Liseberg eller NCC skulle vara särskilt dåliga utan det beror på att det är så byggbranschen fungerar.

Det är helt enkelt ett systemfel som leder till olagligheter, skattebrott, svartjobb samt att arbetstidslagstiftning,  arbetsmiljölagstiftning och andra lagar och regler inte följs. Den avreglerade byggmarknaden ser ut på detta sätt och det finns nog inga större byggen där det inte förekommer oegentligheter. Den stora boven i dramat är avregleringen av byggmarknaden. Det är den som lett fram till den aktuella situationen.

Att vi känner till att det finns oegentligheter på Lisebergsbygget beror på att det genomförts en kontroll och att beställaren är kommunalt (Liseberg ägs av kommunen). På de flesta byggen är beställaren privat och de flesta kontroller och rapporter är därför inte offentligt tillgängliga.

Oegentligheter och lagbrott

Oegentligheter och lagbrott som avslöjats på bygget av Lisebergsbadet är bland annat:

  • På arbetsplatsen fanns vid kontrollen tre utländska underentreprenörer som inte anmält sig till utstationeringsregistret för det aktuella projektet. Situationen är ett lagbrott både för det utländska företaget och för den svenska beställaren (NCC eller någon av dess underleverantörer).
  • Det finns brister i registrering i personalliggare, vilket är ett brott.
  • Ett polskt företag som inte registrerats för skatter och avgifter i Sverige arbetar på bygget. Förutom att förhållandet bryter mot reglerna från skatte- och kronofogdemyndigheterna innebär det att företaget inte kan vara anslutet till ID06-systemet (personalliggarsystemet). Ändå har det polska företaget haft tre inloggade medarbetare. Deras ID06-kort är därför falska. Vilket förstås är olagligt.
  • 25 av 168 yrkesarbetare var inte inloggade i personalliggaren vid kontrollen. Ett brott.
  • Bland de som inte var inloggade fanns personal från både Liseberg och NCC.
  • Två personer saknade ID06-kort, vilket är ett lagbrott. 22 arbetare saknade legitimation. En person uppgav sig vara polsk medborgare men har svensk medborgarskap enligt ID06-kortet.
  • Ett företag på arbetsplatsen arbetade med el och där fanns det risk för att de använde outbildad personal.
  • Svenska Byggnadsarbetareförbundet har stämts ett företag till Arbetsdomstolen på grund av brott mot medbestämmandelagen. Företaget hade anlitat en underleverantör utan kollektivavtal.
  • Samma företag har också polisanmälts av Arbetsmiljöverket för att utreda arbetsmiljöbrott.
  • Ett slovakiskt företag hade en skuld 600 000 till den slovakiska motsvarigheten till Försäkringskassan.
  • Ett byggföretag från Örebro där ägaren dömts för ekonomisk brottslighet och misshandel av en anställd fanns på bygget.
Systemfel

Det här handlar inte om Liseberg och inte heller om NCC. Det handlar om ett systemfel. Den svenska politiken med avregleringar och privatiseringar  är det som skapat problemen. Därför är lösningen inte mer kontroll utan lösningen är återreglering, begränsningar när det gäller utländska företags möjligheter att vara verksamma i Sverige, fackligt veto mot underleverantörer med mera. Mer kontroll ökar bara de byråkratiska kostnaderna men kan inte få bort problemet.

Läs mer om byggen och brott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!