Vänsterinfrastruktur på nätet

Tidigare har jag skrivit flera inlägg om att vänstern behöver en egen infrastruktur på nätet. Några stycken där jag konstaterar att vänstern en gång hade initiativet på nätet och låg före de högerextrema men sen blev helt omkörda. Dessbättre har vänstern nu börjat agera för att skapa en större vänstersamverkan och en större vänsternärvaro, en ny Vänsterinfrastruktur på nätet.

Framförallt är det Kamratdataföreningen Konstellationen som går i täten för detta men även Förlaget Opulens och Magasinet Konkret samt jag själv ihop med några personer kan sägas dra sitt strå till stacken.

Kamratdataföreningen Konstellationen

Konstellationen

Kamratdataföreningen Konstellationen är den drivande organisatione när det gäller att skapa en ny vänsterinfrastruktur på nätet. Föreningen har till ändamål att:

  • att främja och tillhandahålla fria och öppna verktyg och digitala plattformar
  • att sprida information och bedriva utbildningsverksamhet
  • att verka för demokratisk medlemsstyrning av verktyg och plattformar

Konstellationen driver sin egen hemsida, en liten Wiki med guider om fria programvaror, bloggar, RSS med mera, Mastodoninstansen (ett alternativ till X) Spejset och Mediakollen som är ett slags Omni/webbbaserad RSS-läsare/länkaggregator för rättviserörelserna.

Föreningen har även en instans med Owncast som dock inte har lanserats offentligt och i praktiken inet används till nånting. Owncast är en videoströmningsprogramvara. De har även köpt domänen fritext.org med syftet att ge medlemmar möjlighet att gratis få en subdomän. Inte heller den tjänsten är lanserad än.

Det finns även planer på att starta en Lemmy-instans. Smart vore att starta den innan Vänsterpartiets programkongress som redan skapa en mängd debattinlägg i tidningar som Internationalen och Flamman, på olika bloggar som Svensson och Pepprat Rödgrönt samt debattsajten Vänsterdebatt. Den debatten skulle kunna en Lemmy-instans med vänsterprofil en rivstart ihop med diskussionerna om arbetsolyckor och Teslastrejken. En domän har redan skaffats för ändamålet.

Vidare vill Konstellationen skapa en Mobilizon-instans för att kunna erbjuda ett alternativ till facebook-event och det finns även lösa planer på att skapa en bloggplattform med exempelvis WriteFreely.

En del medlemmar i Konstellationen har en koppling till Vänsterpartiet medan andra har en koppling till den syndikalistiska/anarkistiska/autonoma miljön. Några medlemmar i Konstellationen har också bloggar såsom Samuels bitar, Turist, Gnomvid, Max Andersson och jag själv då jag faktiskt är medlem i Konstellationen.

Nyhetskartan Media

Svenssons Nyheter

Mitt företag Nyhetskartan Media AB driver flera sajter, Svenssons Nyheter, Nyhetskartan, Röda Rummet och Det gamla Göteborg. De olika sajterna ägs av företaget Zaramis Konsult AB och Föreningen Det gamla Göteborg men drivs av Nyhetskartan Media AB

Svenssons Nyheter är en nyhetssajt som består av en central sida, en nyhetssida om politik, brottslighet, böcker med mera (Svensson-bloggen, denna sajt), en nyhetssajt om havsmiljö och fiske (Fiskebloggen Njord) med tillhörande sajt om fiskebåtar (Noatun), en ekonomisk sajt inspirerad av C.H. Hermanssons bok De 15 familjerna och en sajt om science fiction (Anarres) med en planerad sidosajt som ska handla om saker inuti olika SF-världar.

Nyhetskartan är en nyhetsaggregator/länkbibliotek/omni för vänstern med syfte att få fler läsare till vänstersajter.

Röda Rummet är en sajt som än så länge inte drivs som en sammanhållen sajt utan består av tre olika sajter, Tidskriften Röda Rummet som drivs av föreningen bakom tidskriften, SP Göteborg och SP:s arkiv. En plan är att göra det till en samlad sajt med en gemensam ingångssida. I projektet ingår då också att sajten ska få funktioner som också gynnar andra vänstersajter. Tidskriften Röda Rummet står nära tankesmedjan Socialistisk Politik som också driver nättidningen Internationalen.

Det gamla Göteborg är en historiesajt om Göteborg som har flera sidosajter eller avknoppningar som Ostindiska Kompaniet och Gamla Uddevalla. Sajten Det gamla Göteborg genomgår just nu ett stort förändringsarbete.

Magasinet Konkret

Magasinet Konkret

Jag skriver också Magasinet Konkret som gör något som andra vänstertidningar inte gör. De länkar till andra vänstersajter i sin artiklar. Det är något som gynnar dem och som gynnar de sajter som de länkar till. Magasinet Konkret ägs av Opulens Förlag AB som också ger ut kulturtidskriften Magasin Opulens. Enstaka personer som arbetar med Konkret och Opulens har också en koppling till den autonoma/anarkistiska/syndikalistiska miljön.

Tankesmedjan Socialistisk Politik

Socialistisk Politik

En uppdatering av hemsidan för Socialistisk Politik har just gjorts om. Eftersom jag genom Nyhetskartan Media AB arbetat med den så kan jag säga att sidan också kommer att utvecklas vidare med länkar till andra sajter med mera.

Än så länge är det bara Tidskriften Röda Rummet och Internationalen men tanken är att det ska bli fler. Det finns nämligen flera andra sajter med kopplingar till Socialistisk Politik. Min sajt Svenssons Nyheter förstås men också Marxistarkivet, Gunnar Walls blogg, Pepprat Rödgrönt och lokaltidningen E-Folket.

Socialistisk Politik har också en koppling till Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har förstås en egen hemsida och det finns också en koppling mellan tidningen Flamman och partiet. Dessutom finns debattsajten Vänsterdebatt som driv av personer med koppling till Vänsterpartiet. Det gäller också E-Folket. På vänsterpartiets sajt finns också hemsidor för många lokala partidistrikt och organisationer.

Flammans sajt vore lätt att bygga ut med funktioner som också skulle kunna gynna andra vänstersajter och dessutom gynna dem själva. Men mycket lite sånt syns. De länkar inte en regelbundet till andra sajter. Vänsterpartiets sajt är delvis omöjlig att navigera på. Det går exempelvis inte på något vettigt sätt att hitta till lokala partidistrikts och partiföreningars hemsidor. Det finns inte heller länkar till andra vänstersajter. Något som ju skulle gynna Vänsterpartiets sajt såväl som de andra sajterna.

Enskilda medlemmar i Vänsterpartiet driver också bloggar. Några exempel vid sidan av mig är Stefan Kärvling, Jens Holm, Samuel Skånberg och Max Andersson. De länkas förstås inte på Vänsterpartiets hemsida. Viket är inte förvånande med tanke på att lokala partisidor inte ens går att hitta enkelt.

Föreningen Skifte för Sverige

Max Andersson som jag redan nämnt ett par gånger är förutom medlem i Vänsterpartiet och Konstellationen även en del av Föreningen Skifte för Sverige då han är chefredaktör för deras granskningssajt Klägget. En annan ledande person i Föreningen Skifte för Sverige är Robin Zachari som också han är medlem i Kamratdataföreningen Konstellationen.

Förutom sajten Klägget så driver Föreningen Skifte för Sverige också kampanjsajterna Skiftet och Mitt Skifte liksom Nya Mediafonden.

Den syndikalistiska/anarkistiska/autonoma miljön

ArbetarenDen syndikalistiska fackföreningen SAC driver via bolag tidningen Arbetaren. Den anarkistiska/autonoma miljön driver tidningar som Brand och Svärm. De har också en rad poddar och dessutom Radio Noden som är en app för att lyssna på radikala poddar.

Tidningen Svärm drivs av Föreningen Allt åt alla som också driver Radio åt alla med flera poddar. Tidningen Brand drivs av en förening som också har kopplingar till de som tagit initiativ till Radio Noden.

Parabol

Bland de personer som står bakom nättidskriften Parabol och Arbetarbloggen finns också en medlem i Kamratdataföreningen Konstellationen, nämligen Jesper Nilsson. Parabol drivs av en förening.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Vänsterinfrastruktur på nätet”

Kommentarer är stängda.