En gång hade vänstern en egen infrastruktur på nätet

År 1994 startade tidningen Yelah som papperstidning och på nätet. Kring 1998 blir det i först hand en nättidning (yelah.net). 1997 startade motkraft.net som e-mejltjänst men snart också som en hemsida (1998) och en portal för delar av vänstern. 1999 startade Independent Media Center (IMC, Indymedia). 2001 startade diskussionforat socialism.nu. Under samma tidsperiod lanserade också flera olika vänstertidningar sina webbsajter.

Utvalda vänstertidningar på nätet, domän, startår

Sitt genombrott fick Yelah i samband med händelserna i Göteborg år 2001. Indymedia Sverige startade också den vevan, i samband med förberedelserna för protesterna och protesterna i Göteborg 2001. Som mest hade Yelah 100 000 besökare på webbsajten per månad.

Nedläggning

Yelah tycks ha lagts ner år 2013 men facebooksidan finns kvar och det finns en del kvarvarande artiklar på sajten Tidskrift.nu. Indymedia Sverige tycks för sin del ha upphört redan kring 2010 då det finns noteringar om att sajten existerade år 2008.

Motkraft tycks ha försvunnit 2016 medan socialism.nu tycks ha lagts ner året innan. Fria Tidningar har blivit Landets Fria som är en grön tidning och inte en vänstertidning.

Idag

Någon motsvarighet till socialism.nu, dvs ett diskussionsforum för vänstern finns idag inte. Men det finns sajter som har delar av den funktionalitet som fanns hos Motkraft och Indymedia såsom Gatorna.info, Gnistor, KamratpostarenNyhetskartan och Mediakollen. Dessutom finns Spejset som har en del av den funktionalitet som fanns hos socialism.nu.

Bloggar

Det fanns också en stor mängd vänsterbloggar. De flesta av dem startades under 2000-talet och lades ner kring 2015-16. Min blogg startade 2002 på domänen zaramis.nu. Sen 2011 återfinns bloggen på zaramis.se.

Andra aktiva vänsterbloggar på denna tid var Motbilder (Hampus Eckerman, numera aktivist på Twitter), Annarkia (finns fortfarande men är numera en ren fotoblogg), Jinge.se (har förvandlats till Putinkramarsajten globalpolitics.se efter ett ägarbyte), Kaj Raving, Fredrich Legnemark, Röda Lund, Röda Malmö samt många fler. De största var Esbatis kommentarer som fortfarande existerar men uppdateras mycket sällan sen 2015 och Jinge följt av min blogg.

En  annan stor blogg var Alliansfritt Sverige som är ursprunget till kampanjsajten Skiftet. Alliansfritt Sverige startade 2006 och förvandlades år 2014 till Skiftet.

Portaler och länkar

Det fanns också en portal för vänsterbloggar vid namn Bloggvänstern som indexerade vänsterpartibloggar. Bloggvänstern startade omkring 2007 och slutade uppdateras 2020. Jag startade också en portal som kallades vänsterbloggar år 2007 som numera är nedlagd men också ersatt av Nyhetskartan. En annan sajt med liknande funktionalitet är Mediakollen.

På den tiden länkade också vi olika vänsterbloggare mycket till varandra för att öka antalet läsare. Förutom att jag länkra mycket är det idag ingen annan vänsterbloggare som gör det.

Varför nedläggningar?

Den viktigaste orsaken till att olika vänstersajter lade ner mellan 2010 och 2016 är att Facebook och Twitter hade växte fram som dominerande sociala medier. Aktiviteten på olika vänstersajter minskade kraftigt och då de var beroden av ideell arbetskraft så minskade också antalet personer som kunde driva sajterna. Allt fler människor flyttade sin politiska diskussion till Facebook och resonemangen var ofta att det var bättre att ta debatten och sprida sina åsikter där.

Jag vände mig mot det resonemanget och behöll min blogg som stadigt växte till och med 2021. Därefter var den ungefär lika stor 2022 för att minska antalet besök per månad ganska kraftigt under slutet av 2023.

Problemen med facebook

En stor anledning till min inställning var att med en blogg går det att nå läsare som inte har samma grunduppfattning medan det via Facebook främst går att nåt de som tycker likadant. Ju längre tiden gått har även det blivit svårare på grund av att Facebook lever på reklam. Samma utveckling har även skett på Twitter. Samma kritik fördes fram i en artikel i Tidningen Brand år 2016:

Idag, 2016, vågar vi som arbetade med Yelah påstå att det förs fler idédebatter på privata Facebook-väggar än i etablerade vänstermedier. Det kan säkert vara fruktbart men trots allt talas det för slutna kretsar och alltför ofta domineras dessa väggflöden av ja-sägare, det vill säga människor som i hög grad håller med varandra. Det finns ytterst få fickor på nätet av öppen agendasättande journalistik från ett radikalt vänsterperspektiv. Den arenan domineras i stället av extremhögern i dess olika skepnader.

Vänsterns förhållningssätt har medfört att högerextremister tagit över på nätet. Vänstern har helt enkelt lämnat fältet fritt för de högerextrema som genom en uppsjö alternativa nyhetssajter och bloggar totalt dominerar över vänstern på nätet. Vi lämnade på sätt och vis walkover när vi lämnade det breda internet till förmån för sociala medier.

De som stannade kvar

Hela vänstern borde gjort som jag, Alliansfritt Sverige/Skiftet och ETC. Stannat kvar på det öppna och breda internet och sen använt sociala medier för att sprida information om våra sajter. Vi borde också ha använt mejl i större utsträckning för att sprida information om vår aktiviteter istället för att enbart eller i huvudsak göra det i facebook-grupper.

De mindre vänstertidningarna gjord ett annat misstag. De var så upptagna med att säkra presstödet att de glömde bort att bygga en effektiv och framgångsrik närvaro på nätet.

Ändring på gång

Idag har det påbörjats en utveckling bort från detta. Kamratdataföreningen Konstellationen, Spejset, Nyhetskartan och Mediakollen är olika initiativ som syftar till detta. Spejset är dessutom ett alternativ till X (Twitter) genom att det är baserat på programvaran Mastodon. Magasinet Svärm, Opulens, Magasinet Konkret och Parabol är en slags arvtagare till Yelah som nättidningar. Och bland bloggarna har det dykt upp en annan lite större vänsterblogg vid sidan av min, Tobias Hübinette.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!