Vänstern behöver en egen infrastruktur på nätet

Vänstern har misslyckats på nätet. Det har jag och Tobias Hübinette tydligt visat. Var och en inom vänstern håller sig i sin egen ekokammare och diskuterar inte med varandra. Men många är medvetna om problemen och har skrivit artiklar om detta utan att förhålla sig till de andra som också gjort det. Men det går att göra nåt åt situationen.

Vänsterinfrastruktur

Robin Zachari som står bakom sajten Skiftet menar av vänstern först och främst måste bygga en intern vänsterinfrastruktur på nätet:

Jag brukar använda analogin om bilar och vägar. Vänstern är besatt av bilar som kan åka fort och bli virala. Men en bil är helt värdelös utan infrastruktur som är vägar. Hela idén med Skiftet är att bygga EN form av infrastruktur. Med Nya Mediafonden vill vi hjälpa till att bygga upp en annan.

Sajter som hänger ihop. Detta har lett till initiativ som Nya Mediafonden och Mediakollen. Delar av något som kan utvecklas till en vänsterns infrastruktur på nätet.

En annan organisation som arbetar för att försöka skapa en vänsterns infrastruktur på nätet är Kamratdataföreningen Konstellationen som också varit med och startat Mediakollen. Dessutom har de startat Mastodoninstansen Spejset som är en social mediesajt för vänsterfolk samt en del andra saker. Bland annat en wiki om tips och tricks.

Det finns också ett antal bloggar som skrivs av personer med koppling till Konstellationen såsom Samuels bitar, Gnomvid, Det glada tjugotalet och Turist.

Till det kan vi lägga mina sajter, Svenssons Nyheter, som består av Svensson-bloggen, Fiskebloggen Njord, Finansbloggen De 15 familjerna och SF-bloggen Anarres. Jag är också medlem i Kamratdataföreningen Konstellationen och har dessutom ihop med en annan person tagit initiativ till Nyhetskartan.

Vänsterkluster

Istället för att samverka brett verka de flesta vänstermedier på nätet enbart i sina egna ekokammare, sina egna små kluster. Nyhetskartan, Mediakollen, Spejset och Nya Mediafonden är försök att bryta det. Ett försök att bygga en bred vänsterstruktur på nätet med ökad interaktion mellan olika sajter.

ETC

Det finns också vänstersajter som lyckats. Vi har ETC som med flera tidningar och andra satsningar som bland annat solenergi och husbyggen lyckats bygga upp den överlägset största svenska vänstersajten på nätet. Men ETC är ändå mycket mindre än de största högerextrema sajterna. Problemet med ETC är att de har en låst sajt och dessutom aldrig länkar till, samverkar med eller refererar till andra vänstersajter.

Astonson

En annan som lyckats är Jörgen Astonson som byggt upp ett inflytelserikt Facebookkonto. Detta har har lett till epitetet Sveriges största vänsterinfluerare, Han verkar bo i Spekeröd i Stenungsunds kommun. Det sistnämnda är lite intressant då jag som är Sveriges största vänsterbloggare delvis växte upp i Stenungsund. Och vi är båda två äldre män. Och om han växte upp där så gick han i högstadiet samtidigt som en del av mina yngre syskon.

Vänsterpartiet

Det finns också kluster av sajter som internt hänger ihop men som i likhet med ETC sällan samverkar utanför sin egen ekokammare. Det gäller Vänsterpartiet inklusive Flamman, Jens Holm, Stefan Kärvling och Vänsterdebatt samt säkerligen en hel del mindre lokala bloggar här och där.

Socialistisk Politik

Vi har också klustret av sajter kring organisationen Socialistisk Politik som i sin tur är kopplad till Vänsterpartiet. Det är sajter som tidningen Internationalen, tidskriften Röda Rummet, Röda Göteborg, SP:s arkiv, Marxistarkivet, Pepprat Rödgrönt, Gunnar Wall och eFolket. Detta är ett av de större klustren men de flesta sajterna är små. Jag har också en koppling till Socialistisk Politik så mina sajter kan också räknas till detta kluster.

Anarkisterna och Syndikalisterna

Vidare har vi Tidningen Brand, Allt åt alla och en rad poddar med koppling till den miljön är ett annat kluster. Det har dessutom har en viss koppling till tidningen Arbetaren även om samverkan är mycket begränsad. Arbetaren är en tidning som är knuten till fackföreningen SAC och tidningen Syndikalisten. Ett kluster av sajter som har en viss koppling till denna politiska miljö även om de inte verkar samverka i nån större utsträckning med andra är Magasinet Konkret, Stefan Bergmark med sin egen blogg och Opulens.

Övrigt

Slutligen har vi också klustret med Parabol och Arbetarbloggen. Och klustret Clarté och Mikael Nyberg. Och enskilda sajter som Tobias Hübinette, Fronesis och Offensiv.

Men mer måste göras för att hela detta komplex av vänstersajter ska samverka mer. Detta är dessutom ett måste för att öka vänsterns närvaro och inflytande på nätet. För att öka antalet läsare.

Läs mer:
Läs också:

 

Ett svar på “Vänstern behöver en egen infrastruktur på nätet”

Kommentarer är stängda.