10 döda i arbetsplatsolyckor – fem i skjutningar

Hittills i år har 10 personer dött som en följd av olyckor på arbetet. Under samma period har bara 5 personer dött i skjutningar. 10 döda i arbetsplatsolyckor är en ökning av antalet dödsfall på arbetet jämfört med förra året. Förra året var dessutom som helhet det värsta året på mycket länge vad det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. .

Bara förra veckan dog två personer. En man i 45-årsåldern dog för precis en vecka sen, på onsdagskvällen, efter att han blivit påkörd under arbetet med att hämta spannmål på en gård utanför Vänersborg. Dagen innan dog en man 60-årsåldern vid ett spårarbete på Västra Stallgatan i centrala Älmhult.

10 döda i arbetsplatsolyckor är 10 personer för mycket. Ingen ska behöva dö på arbetet. Problemet är bristande arbetsmiljöarbete på grund av nedskärningar och avregleringar.

Antalet skjutningar har hittills varit färre i år än förra året liksom antalet skottskadade. Däremot är antalet personer som mördats med skjutvapen lika högt som förra året under samma tid. 5 stycken.

En del av dödsfallen på arbetsplatser har också koppling till brottslighet. Cirka 5–8 procent av arbetsolyckorna bedöms nämligen ha en koppling till arbetslivskriminalitet.

Läs mer: