Polisanställd åtalad för dataintrång och tjänstefel

En polisanställd har blivit åtalad för dataintrång och tjänstefel. Det misstänkta brottet ägde rum i Malmö den 30 mars förra året. En åklagare vid Särskilda åklagarkammaren är den som åtalat mannen. Mer specifikt gäller åtalet grovt dataintrång och grov tjänstefel. Enligt åtalet har mannen olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling.

Mannen arbetade som operatör i kontorsmiljö i en teknikspaningsgrupp. Där fick han information från spaningstekniska hjälpmedel för att bland annat utföra teknisk spaning med övervakningskameror i polisens kameraplattform. Arbetsuppgiften var att bistå yttre spaningspersonal.

Pedofil

Enligt åtalet har mannen under sitt arbetspass chattat om att stämma träff på Stortorget i Malmö med en oidentifierad person, som utgav sig för att vara en minderårig pojke. Konversationen gick ut på att de skulle ha sex. Den polisanställde tycks alltså också vara pedofil. I själva verket var dock personen som han chattade med en vuxen person som utom rättsväsendet arbetar för att motverka sexualbrott mot barn.

Utredningen visar att operatören under arbetspasset olovligen zoomade in övervakningskamerorna vid Stortorget i Malmö. Detta då han hade bestämt möte där. Med hjälp av polisens datasystem för ledning sökte han fram uppgifter om torget utan att det varit nödvändigt för arbetet som operatör.

Första åtalet av sitt slag

Det är troligen första gången en polisanställd blir åtalad för dataintrång och tjänstefel för att ha använt polisens kameraövervakningutrustning på ett felaktigt sätt. Observera att det vad jag förstår inte handlar om en polis utan om en civilanställd.

– Det här är det första åtalet om dataintrång jag känner till där en polisanställd olovligen använt polisens kameraplattform. Jag menar att dataintrånget är grovt eftersom allmänhetens tilltro till polisens hantering av övervakningskameror kan skadas. Dessutom har tillvägagångssättet varit förslaget och svårupptäckt. I bedömningen av att brottet är grovt har jag även beaktat det mål som gärningen riktade sig mot, säger chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.

Läs mer om polisen

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!