Självklart ska en dömd kunna arbeta i skolan

Det händer att personer som tidigare dömts för brott, till och med allvarliga brott, får arbete i skola och förskola eller i nån annan offentlig inrättning. Självklart ska en dömd kunna arbeta i skolan. De ska ha möjlighet att få sådana jobb. Om de suttit av sitt straff ska de behandlas som alla andra människor. Att tidigare ha begått brott ska inte diskvalificera dem från jobb för alltid. Inte ens jobb i skola, vård och omsorg.

Om alla tidigare dömda skulle utestängas från möjligheterna att få alla typer av jobb innebär det att vi skulle skapa en grupp med människor som för alltid skulle vara och förbli kriminella. Fler och flera skulle ha brottsligheten som det enda sättet att försörja sig. Det är ju ett helt orimligt sätt att förhålla sig.

Den som avtjänat sitt straff är som vem som helst

Tanken är ju att de som döms till fängelse eller annat straff ska lämna brottsligheten och om det inte fungerar så måste vi fundera över om fängelsestraff verkligen är en rimlig metod för att minska brottsligheten. Det finns faktiskt forskning från 1970-talet och senare som visar att de som begår brott som unga men aldrig åker fast slutar med brott i större utsträckning än de som hamnar i fängelse.

En majoritet av alla män har begått brott som unga medan de inte begår brott som vuxna. Det flesta av dem har förstås aldrig åkt fast. En majoritet av alla män har jobb som vuxna.Trots att de begått brott. Det fungerar utmärkt och det finns ingen anledning att göra skillnad på de som dömts och de som inte dömts. Även den som dömts för brott har rätt till arbete.

Den som anser att en person som tidigare begått brott inte borde kunna få arbete argumenterar för att en majoritet av alla män inte borde ha nåt arbete. Det säger sig självt att ett sådant förhållningssätt till brott och arbete är helt befängt.

Undantag

Men det finns förstås undantag där en kan tänka sig att det är olämpligt. Det gäller framförallt brott med stor återfallsfrekvens som sexualbrott. Män som begått sexualbrott mot barn bör inte arbeta med barn. När det gäller våldsbrott, framförallt de värsta våldsbrotten som mord och grov misshandel finns det däremot en låg risk för återfall förutom i fall där en man misshandlat eller dödat en närstående kvinna.

De som är dömda för narkotikabrott återfaller också ofta. Det beror på att polisen kontrollerar samma personer om och om igen för de vet att de då får en fin statistik på uppklarade brott. Däremot är flertalet av dessa personer helt ofarliga och helt oproblematiska på sin arbetsplats. Den här typen av brott borde faktiskt inte vara brott. Utan det borde avkriminaliseras.

För mig är det alltså självklart att en dömd ska kunna arbeta i skolan. I alla fall de flesta dömda.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!