Det nya internet – kan det slå igenom?

Fediversum är det nya internet som verkar vara på väg att explodera vad det gäller mängden användare. Det är ett internet som är fritt från storföretagskontroll, kommersiella algoritmer med mer, men inte fritt från kommersiella företag och storföretag. Sådana finns även där men de har ingen kontroll på grund av att Fediversum är distribuerat med en mängd servrar(instanser) med olika programvaror som kan kommunicera med varandra.

Fediversum fungerar ungefär som mejl. Mängder med mailservrar och alla kan prata med varandra. I Fediversum finns det mängder med servrar som i sammanhanget kallas instanser. De kommunicerar med en mängd programvaror där de kändaste är Mastodon, Misskey, Pleroma, Lemmy, Pixelfed och Peertube.

Användare

Fediversum har ännu inte speciellt många användare men det är på väg att ändras i stor skala. Det finns cirka 10 miljoner konton i Fediversum. 7 miljoner konton  av dem finns på Mastodon. Totalt finns det 1 miljon månatligt aktiva användare (MAU). 900 000 av dem använder Mastodon.

Men antalet användare är på väg att explodera. Threads med 130 miljoner MAU, Discourse med 15 miljoner användare och installerat på 20 000 sajter är programvaror som utvecklar stöd för ActivityPub. Båda programvarorna/sajterna har än så länge bara ett begränsat stöd för ActivityPub men meningen är det ska bli mycket mer omfattande. Det finns också appar för att följa användare i Fediversum på Discord. Discord har 154 miljoner MAU.

En annan programvara som har ett tillägg för ActivityPub är NextCloud. NextCloud används främst som grupprogramvara för samarbete, för gruppsamtal, chattar, fildelning, dokumenthantering och som kalender. Det finns dessutom en mängd tillägg för en stor mängd olika funktioner. En av dessa tillläggsfunktioner är ActivityPub med vilket en användare på NextCloud kan kommunicera med övriga instanser i Fediversum. Totalt finns det 400 000 installationer av NextCloud men antalet som har ActivityPub aktivt verkar vara försumbart eller kanske noll.

WordPress

Men framförallt så har WordPress anpassats till ActivityPub genom ett tillägg. 43% av alla sajter på Internet använder sig av WordPress. Det gör 90 miljoner webbsajter av de totalt 200 miljoner aktiva webbsajter som finns. Antalet användare och läsare är med andra ord enormt. Instanser med WordPress är den programvara som växer mest i Fediversum. Men det är ändå bara en droppe i havet.

Det finns dock bara cirka 6 000 WordPressajter som är instanser i Fediversum. Men potentialen är stor speciellt som det går att använda ett konto i Fediversum för att kommentera på en WordPress-blogg med ActivityPub aktiverat.

Automattic, som en gång utvecklade WordPress, driver för sin del bloggplattformarna WordPress.com och Tumblr.com. WordPress.com är anpassad till ActivityPub och meningen är att Tumblr ska bli det. Tumblr har cirka 100 miljoner användare och WordPress.com är större. Det är världens största webbhotell och bloggplattform.

Som en jämförelse så har Facebook 3 miljarder MAU, Youtube 2,5 miljarder, Instagram 2, WhatsApp 2, TikTok 1,6, WeChat 1,4 miljarder, Facebook Messenger 1 miljard, LinkedIn 930 miljoner, Telegram 800 miljoner, Douyin 750, Snapchat 750 , Kuaishou 680, X/Twitter 620, Sina Weibo 600, QQ 600, QZone 520 , Reddit 500 och Pinterest 480 miljoner.

Det är med andra ord långt innan Fediversum överhuvudtaget kan mäta sig med traditionella sociala medier. Men med Threads, WordPress, Discourse, Drupal och Joomla på väg att bli delar av Fediversum så finns det förutsättningar att Fediversum få ett kritiskt momentum och bli en faktor att räkna med. EU satsar också en massa pengar det ska bli på det sättet.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!