Läkare dömda för mutbrott

Flera läkare dömda för mutbrott vid Attunda tingsrätt. Det handlar bland annat om en f.d. överläkare och verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som dömts för bl.a. grovt tagande av muta i ett stort antal fall till fängelse fyra år, sex andra personer verksamma inom vården och industrin har dömts för bl.a. grovt givande av muta, en av dem till fängelse och de övriga till villkorlig dom.

Under tiden 2015 – 2022 tog läkaren som heter Adel Shalabi emot sammanlagt 4 759 402 kr från fem olika företag. Betalningarna har av tingsrätten bedömts utgöra mutor. Två av företagen som var verksamma i hyrläkarbranschen drevs av två f.d. kollegor till läkaren. Också de läkare. De åtalades också.

Återstående fyra åtalade personer har som representanter för företag sålt läkemedel och utrustning till Akademiska sjukhuset. De aktuella tre företagen är verksamma inom läkemedels- och medicinteknikindustrin. Två av företagen är Canon Medical Systems och Siemens Healthcare. Cheferna på de två nämnda företagen var också bland de åtalade.

Brotten

Genom verksamhetschefen Shalabis agerande har Akademiska sjukhuset kommit att felaktigt betala ut stora summor till de privata företagen, vilka därefter genom felaktig fakturering har gått vidare till verksamhetschefen, som använt pengarna till bl.a. egen konsumtion. Samtliga åtalade har dömts för mutbrott.

Tingsrätten har genom den utredning som åklagarna har lagt fram funnit det utrett att ett stort antal betalningar som har gått till verksamhetschefen eller hans handelsbolag. De åtalade har genom detta gjort sig skyldiga till grova mutbrott samt i två fall trolöshet mot huvudman och i ett fall grovt bedrägeri.

De otillåtna betalningarna har gått tillbaka till verksamhetschefen personligen eller till hans bolag. Ingen del av pengarna har gått till forskning eller utbildning, vilket läkaren har hävdat. Brotten har begåtts genom användande av ett stort antal osanna fakturor och betalningar av felaktigt angivna kostnader. De ansågs av tingsrätten ha haft en stor negativ påverkan för centrala funktioner i samhället.

Domarna

Adel Shalabi dömdes till fängelse fyra års fängelse. Bland annat för grovt bokföringsbrott, tagande av muta, grovt tagande av muta, och grov trolöshet mot huvudman. Han dömdes också till att betala 2,6 miljoner kronor i skadestånd till Region Uppsala samt sju års näringsförbud.

En annan läkare fick fängelse i ett år sex månader och övriga dömda till villkorlig dom och böter. De dömdes olika grader av bedrägeri och givande av muta, i ett par fall också medhjälp till trolöshet mot huvudman och grov medhjälp till detsamma. Tre av de dömda fick näringsförbud. Canon-chefen är en av dem som fick näringsförbud, i dennes fall med tre år. Tre bolag som de åtalade använt har ålagts att betala företagsbot.

Alla dömda har förnekat brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!