Bombtillverkning i Falkenberg – 4 åtalade

Tre personer har åtalats för inblandning i sprängningar i Falkenberg under augusti 2023. Två män misstänks för omfattande bombtillverkning. Dessutom är en kvinna åtalad för mindre brott med koppling till sprängningarna. Ytterligare en man är åtalad för att ha förvarat en bomb i sin bostad. Han har ingen koppling till sprängningarna.

Inom loppet av tre dagar, 8-10 augusti, exploderade tre sprängladdningar i Falkenberg. Två av dem på Västra gärdet och en i Herting. Idag har åtal väckts i Varbergs tingsrätt mot tre personer. De misstänkta personerna har bara kunnat kopplas till de två explosionerna på Västra gärdet.

Bombmakarna

Enligt åtalet ska två av männen, Chr#sti@n And*rss0n och T0mmy H?lth*n, ha tillverkat minst elva färdiggjorda kolsyrebomber och tio färdiga rörbomber. När nationella bombskyddet kom till platsen där bomberna hittades tog de beslut om att spränga en del av bomberna och råvarorna på en fält i närheten av bostaden där de beslagtogs.

Enligt åtalet ska de två männen också tillverkat och överlämnat bomberna som användes på Västra gärdet. De två bomberna var så kallade kolsyrebomber. De består av patroner från i maskiner för att tillverka kolsyrat vatten. Enligt åtalet ska männen ha borrat upp ändarna, fyllt rören med svartkrut och därefter skruvat fast metalländar som används på stolpar. Laddningarna har därefter tänts på via stubintråd.

I bevisningen hänvisar åklagaren till flera andra allvarliga sprängningar i främst Västsverige under 2023. Detta för att visa på vilken skada bomberna kunde åsamkat. I Västra Frölunda exploderade en sådan bomb utanför ett flerbostadshus. Porten, trapphuset, fönster och flera bilar skadades. Liknande skador uppstod utanför ett flerbostadshus i Hisings Backa där en annan likadan bomb exploderade.

Vem som placerat ut själva bomberna kan inte utredarna slå fast. Det är dessutom oklart varför sprängladdningarna placerats ut på de olika adresserna.

Chr#sti@n And*rss0n är åtalad för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer, grovt brott, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och narkotikabrott.

För sin del är T0mmy H?lth*n åtalad för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer, grovt brott, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse, narkotikabrott (amfetamin), ringa narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

Övriga åtalade

Kvinnan i 40-årsåldern, Sus@nn@ Gr@nb@ck*-L#ndström, åtalas enbart för innehav av varorna och i andra hand för att ha upplåtit sin bostad åt tillverkning. Hon är åtalade för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och narkotikabrott.

En fjärde man i 35-årsåldern, Z#gur B*r#sh@, misstänks ha förvarat en bomb i sin bostad i Falkenberg den 12 augusti. Men han ska inte haft något med själva tillverkningen att göra. Han är åtalad för för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, olovlig körning, grovt brott, rattfylleri, narkotikabrott, vapenbrott, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Förutom all teknisk bevisning har åklagaren även bland annat delar från olika chattar mellan männen, olika dokument på deras telefoner och inköp av olika varor på Byggmax.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.