Gängland Vänersborg – Bandidos MC

2016 fick Bandidos MC en ny fullvärdig medlemsavdelning med lokal i den gamla järnvägsknuten Öxnered utanför Vänersborg. Bandidos MC Trestad. Personer med koppling till Bandidos Trestad har förekommit i en lång rad polisutredningar och domar i området kring Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg genom åren.

Bandidos MC Trestad uppges enligt Acta Publica ha ett nära samarbete med Kronogårdsnätverket i Trollhättan kring narkotika- och vapenbrottslighet.

Utpressning och bedrägeri

Bandidos har under senare tid figurerat i flera uppmärksammade brott i Bohuslän. I februari efter att en termosbomb kastades en bomb mot ett bostadshus i Frändefors. Efter den händelsen gjorde polisen tillslag på platser i Vänersborg och Uddevalla. Fyra personer med koppling till Bandidos MC greps och anhölls. De släpptes dock på fri fot efter några dagar. Detta då åklagaren bedömde att bevisningen var för svag. De är dock forsatt misstänkta i ärendet

En tidigare medlem i Bandidos var också inblandad i omfattande bedrägerihärva där även en ledande person på en bilfirma i Uddevalla var medbrottsling. Bandidosmannen dömdes i januari förra året till tre års fängelse och Uddevallabon till villkorlig dom och böter. Ärendet är kopplat till flera brandattentat mot bilfiromor.

Narkotika

Flera personer med kopplingar till Bandidos misstänks också för inblandning i en stor knarkhärva som avslöjades i höstas. I en bil som stoppades i Essunga transporterades 160 kilo narkotika av en kvinnlig kurir från Uddevalla. Polisen slog till på flera platser i Sverige samtidigt och flera personer är misstänkta för inblandning.

Den misstänkte huvudmannen är medlem i Bandidos MC Trestad och dessutom är en person som är prospect också häktad. Enligt nyhetsbyrån Acta Publica har Bandidosmannen troligen köpt narkotikan av Foxtrotnätverket. Vilket förefaller märkligt då de två kriminella grupperingarna länge haft en konflikt.Totalt sitter 11 personer häktade. Åtal är ännu inte väckt.

Konflikter

Däribland den misstänkte huvudmannen uppges också vara den person som anses ha varit kontaktperson med Foxtrotnätverket vid en skjutning mot en bilfirma i Stora Höga söder om Stenungsund. Samtidig så är flera attentat mot Bandidos kopplade till Nätverk Foxtrot. I slutet av november blev en ledande person inom Foxtrotnätverket skjuten i Moss i Norge. Enligt Acta Publica misstänks en prospect inom Bandidos MC i Skara för skjutningen. Han är utlämnad till Norge där han sitter häktad.

Samme man som misstänks för skjutningen i Moss är också misstänkt för en sprängning i mitten av september 2023 på Gundefjällsgatan i Balltorp, Mölndal. På adressen i Mölndal står en person skriven som utreds för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse i området kring Trollhättan.

Läs mer:
Läs också: