Kulan äntligen i luften

När årets herrallsvenska sparkade igång på påskaftonen var det något av historiens vingslag som svepte över svensk fotboll, mot bakgrund av att det är 100 år sedan denna serie föddes – med premiär första söndagen i augusti 1924. På den tiden löpte spelschemat höst-vår, först 1959 övergicks det till den nuvarande modellen med hela kalenderår. Segraren kunde inte heller titulera sig svensk mästare utan denna utsågs via ett cupspel, men från säsongen 1930/31 ändrades det.

Allsvenskan 1924/25 utgjordes av tolv lag, varav AIK, GAIS, Hammarby, IFK Göteborg och IFK Norrköping även återfinns i årets upplaga. GAIS kom att dra det längsta strået och det hela utvecklades till ett göteborgskt storslam när IFK Göteborg belade plats två och Örgryte plats tre. Noterbart är också att tidernas målrekord härstammar från denna premiärsäsong; IFK Göteborgs ”Svarte-Filip” Johansson vilken satte nätet i dallring hela 39 gånger under de 22 omgångarna, ett otroligt snitt på 1,78 per match.

Totalt sett har 13 föreningar rott hem segern. Malmö FF toppar med 23 förstaplatser, åtföljt av IFK Göteborg på 15 och IFK Norrköping på 13. Den mest imponerande sviten utan förlust stod Malmö FF för 1949-51 med 49 matcher utan förlust, varav 23 segrar på raken. Under årens lopp har 67 föreningar prövat lyckan i denna högsta serie. Alla dessa utom ett har bokförts för minst en seger. Undantaget är dalsländska Billingsfors som säsongen 1946/47 endast mäktade med tre oavgjorda matcher.

Nu är kulan äntligen i luften igen.

Malmö FF vinner nog igen

Hur kommer det gå i år? Malmö FF fick till slut höja segerpokalen förra säsongen och får även denna gång ta på sig favoritskapet. De relativa framgångarna i Champions League 2013/14 gav en grundplåt till en betydligt starkare ekonomi än vad någon av de andra lagen kan visa upp. Malmö har därmed en större frihet till att manövrera och investera i värdefulla inköp på transfermarknaden.

Tills i år är det två nyförvärv som främst sticker ut – i form av den unge norska målskytten Erik Botheim och den danska ytterbacken Jens Stryger Larsen. Dessutom finns mittfältsgiganten Anders Christiansen att tillgå som ett sparkapital, nu när han snart återigen verkar vara klar för spel efter sina hjärtproblem.

Elfsborg var förra året i en strid med Malmö ända fram till målsnöret. Sannolikt kommer man dock inte kunna kopiera fjolårets succésäsong. Förlusten av ytterlöparen Jeppe Okkels till nederländska Utrecht är ett kännbart avbräck. Dessutom har nu många i spelartruppens kärna passerat 30-årsstrecket.

Häcken stod som segrare 2022 men kan nog inte heller utmana Malmö, förlusten av spelmotorn Samuel Gustafson till japanska Urawa Red Diamonds slår troligtvis hårt.

Häcken favorit

Damallsvenskan väntar ytterligare två veckor, fram till 13 april, att blåsa till spel. Denna serie debuterade 1988 då pionjärerna från det lilla västgötska bysamhället Öxabäck, i Marks kommun, drog det längsta strået.

Totalt sett har Malmös Rosengård varit framgångsrikast med tolv segrar, följt av Umeå och Älvsjö med sju respektive fem triumfer. Premiärvinnaren Öxabäck hängde kvar på toppnivå under stora delar av 1990-talet, men på grund av omfattande ekonomiska svårigheter tvingades man 1999 lägga ner verksamheten, varefter den inte heller senare återupptagits.

Det lag som Umeå mönstrade under 2000-talets första decennium får nog periodvis klassas som världens bästa – med spelare som exempelvis brasilianska Marta, Hanna Ljungberg, Hanna Marklund, Malin Moström och Tina Nordlund.

Förra säsongen utgick Hammarby som segrare efter en hård batalj med Häcken. Inför denna säsong har man dock brandskattats på nyckelspelare som Kyra Cooney-Cross, Madelen Janogy och Matilda Vinberg, varför en repris på förra året inte är trolig.

Favoritskapet får Häcken bära, efter att kvartsfinalplatsen i Champions League sannolikt gett laget en dunderinjektion av självförtroende. I truppen finns det därtill flera unga spelare – som Johanna Fossdalia, Monica Jusu Bah och Felicia Schröder – vilka väntar på sitt definitiva genombrott.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll.

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Kulan äntligen i luften”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.