Kallt, obehagligt och fult – borgskepp fick Kasper Kalkon-priset 2024

Årets fulaste nyproduktion 2023 har utsetts av Arkitekturupproret genom en omröstning. Vann gjorde den nya Smyrnakyrkan i Frihamnen i Göteborg. Den ser ut som Borgernas fyrkantiga rymdskepp i Star Trek. En helt ogudaktig byggnad helt enkelt. Snarare ett djävulens påhitt än ett guds hus alltså. Det finns inte en chans i helvete att huset kan ha godkänts av gud. Det är helt enkelt för fult. Kallt, obehagligt och fult.

Frihamnskyrkan, Kallt obehagligt och fult

Frihamnskyrkan i Göteborg är Sveriges fulaste nybygge 2024! Foto: Milou Ohánovits, AU

Frihamnskyrkan i Göteborg är Sveriges fulaste nybygge 2024! Foto: Milou Ohánovits, AU

Elding Oscarson Arkitekter som ritat Frihamnskyrkan har tävlat flera gånger om Kasper Kalkon-priset och deras minst smickrande skapelse tog fjärdeplatsen i tävlingen om Sveriges största Kalkon genom alla tider. Byggnaden som fick dem att vinna denna titel var Japanhuset i Landskrona.

Kasper Kalkon-vinnaren får en guldfärgad prisbuckla

Redan 2016 erbjöds den allra första vinnaren prisbucklan “Skaparvånda”. Den skapades utan vånda av konstnären Mikael Grahn. Samtliga arkitekter som har vunnit Kasper Kalkontävlingen har erbjudits vår prisbuckla (t.om Gert Wingårdh). Ingen har dock hittills velat ta emot priset.

Kasper Kalkon-bucklan.

Kasper Kalkon-bucklan.

Läs mer: