Stort narkotikabeslag i Nynäshamn

I torsdags gjordes ett mycket stort narkotikabeslag i Nynäshamn. Närmare bestämt i Norviks hamn. Totalt handlar det om 1,4 ton. Enligt Aftonbladet är det frågan om kokain. Och dessutom om 1,5 ton. Åtta personer greps i samband med beslaget och anhölls.

Sex av de anhållna, pojkar och män mellan 17 och 25 år gamla blev sen häktade på lördagen. Hemmahörande i Stockholmsområdet, från Nynäshamn söder om Stockholm till Järvafältet i nordvästra delarna av staden. Fem av dem på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem för de lite svagare skäligen misstänkt för brottet. De häktade är Muh@mmd B@dj#e, Moh@md H@ss@n, Huss#n Mus@fr Zk0rd#, G@n-Erden N@rmand@kh samt två 17-åringar.

Ingen av de häktade har tidigare dömts för grova våldsbrott eller tyngre narkotikabrottslighet. Rånförsök, våldsamt motstånd, olovlig körning och ringa narkotikabrott finns bland domarna.

Två häktade kan enligt Aftonbladet kopplas till det kriminella nätverket som polisen benämner som ”Rinkeby 2” men annars kallas Husbynätverket eller Husby hyenor (HH). Med Husbynätverket menas i allmänhet de äldre medlemmarna i grupperingen och med Husby hyenor de yngre. En annan, en 21-årig man, ska enligt uppgift kunna kopplas till Botkyrkanätverket. Han är tidigare är dömd för trafikförseelser och ringa stöld. Dessutom har han varit misstänkt för penningtvättsbrott men friades.

En av de misstänkta, en kvinna, har släppts på fri fot. Hon är dock fortfarande misstänkt för brott. Slutligen är  person fortsatt anhållen som misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

I Dagens Nyheter spekulerar de om att det kan vara det största narkotikabeslaget i svensk historia. Men det är det inte. År 2006 beslagtogs 1,5 ton kokain i Göteborgs hamn. Och år 2020 beslagtogs 1,2 ton hasch i Göteborg. Det är de hittills största beslagen av narkotika i Sverige. Detta beslag kan alltså vara det näst största nånsin.

Läs mer: