Stora knarkbeslag i Sverige

Tullverket har gjort ett stort beslag på över ett halvt ton narkotika. Beslaget gjordes den 13 december i Stockholmstrakten. Tre personer har häktats som misstänkta. Brottsmisstanken är synnerligen grovt narkotikabrott.

– Vi gjorde under tisdagen ett tillslag i Stockholms län och beslagtog över ett halvt ton av olika narkotiska preparat. Det handlar om synnerligen grovt narkotikabrott och flera personer är frihetsberövade, säger Kristian Johansson, enhetschef för Tullverkets kriminalavdelning.

Förundersökningen leds av en åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Polismyndigheten bistod Tullverket vid tillslaget.

– Insatsen är ett led i tullkriminalens arbete mot den grova organiserade brottsligheten. Men på grund av förundersökningssekretess kan vi inte säga mer om ärendet i nuläget eftersom det riskerar att förstöra utredningen som befinner sig i ett känsligt skede, säger Kristian Johansson.

Det är ett av de största narkotikabeslagen som gjorts av tullen i Sverige. Men inte det enskilt största.

De största narkotikabeslagen i Sverige, sort, hur mycket i kilo, var, år
  1. Kokain, 1 500, Göteborgs hamn, 2006
  2. Hasch, 1 200, Göteborgs hamn, 2020
  3. Kat, 826, Göteborgs hamn, 2014
  4. Cannabis, 700, Öresundsbron, 2021
  5. Cannabis, amfetamin m.m, 663, Öresundsbron, 2018
  6. Hasch, 639, Svinesund, 2016
  7. Narkotika, 550, Sollentuna, 2022
  8. Hasch, 517, Göteborgs hamn, 2020
  9. Kokain, 500, Nynäshamn, 2022
  10. Amfetamin och hasch, 500, Tyresö, 2022
  11. Narkotika, 500, Stockholmsområdet, 2022

Inte förvånande så har de största beslagen gjorts i Göteborgs hamn och vid Öresundsbron. De är de största införselvägarna för narkotika till Sverige och Norden. Vad som är förvånande är att inga riktigt stora beslag gjorts i Helsingborg som rimligen borde vara en av de största införselvägarna för kokain på grund av bananhamnen och bananimporten. Däremot har nästan 3 100 kilo kokain beslagtagits i Ecuador i banancontainrar på väg mot Helsingborgs hamn. En av containrarna innehöll 2,4 ton. Det är dock inte säkert att allt skulle lastas av i Sverige.

Jag har troligen missat några stora beslag men de jag har hittat via sökningar på nätet har jag beskrivit i korthet här nedan inklusive länkar till mer ingående beskrivningar av ärendena.

260 kilo amfetamin och 240 kilo hasch

Den 26 november 2022 beslagtogs cirka 500 kilo narkotika i Stockholmsområdet. Beslaget bestod av 260 kilo amfetamin samt 240 kilo hasch, till ett sammanlagt gatuvärde på cirka 80 miljoner kronor.

Narkotikan påträffades efter att polisen genomfört en husrannsakan i ett annat ärende och vidare utredningsarbete ledde till en adress i Tyresö. På den adressen hittades sedan den stora mängden narkotika i ett förråd i ett flerfamiljshus.

Tre män har häktats i ärendet. Ursprungligen greps 5 personer men två häktades inte.

500 kilo kokain

I början av oktober 2022 beslagtogs 500 kilo kokain i Nynäshamn. Kokainet fanns i en container som hade deklarerats som en vin-transport.

Containern skickades enligt uppgifter i TV4 med fartyg från hamnstaden Oakland i Kalifornien i USA och gick sedan till Panama för att föras till Belgien där den lastades om. Leveransen fortsatte sedan till Sverige och Nynäshamn. Kokainet lastades troligen i containern i Panama eller Belgien.

Kokainet, som enligt CAN beräknas vara värt 800 miljoner på gatan, upptäcktes av en slump när containern skulle hanteras av ett godsföretag utanför Stockholm. Tullkriminalen som tillsammans med tullåklagare utreder jättebeslaget ville inte kommentera uppgifterna och är väldigt förtegna. Ingen har blivit frihetsberövad i ärendet, och tullen vill inte uppge om det finns misstänkta.

550 kilo narkotika

Polisen beslagtog i maj 2022 hela 550 kilo narkotika vid detta tillslag i Sollentuna. En 18-årig kvinna greps som misstänkt i ärendet. Kvinnan anses ha varit en så kallad lagerhållare. Narkotikan vara bland annat cannabis, amfetamin och kokain. Ärendet har en koppling till tidigare beslag i södra Stockholm. Där sitter två personer frihetsberövade. I det fallet gjorde polisen omfattande narkotikabeslag på flera adresser innan den 22 april. Över 140 kilo narkotika samt över 20 000 narkotikaklassade tabletter togs i beslag.

700 kilo cannabis

I slutet av januari 2021 hittades sammanlagt 700 kilo cannabis i två lastbilar. I den första lastbilen som genomsöktes hittade tullpersonalen drygt 300 kilo cannabis.. Den då 43-årige lastbilsföraren greps, anhölls och häktades för ett senare dömas för synnerligen grov narkotikasmuggling. Mindre än ett dygn senare hittade tullen 400 kilo cannabis i en annan lastbil.  Även den lastbilens förare greps, anhölls och häktades. Han dömdes sannolikt också senare för synnerligen grov narkotikasmuggling.

1 200 kg cannabis

I november 2020 beslagtogs 1,2 ton cannabis i form av hasch i en marmorlast som kom till Skandiahamnen i Göteborg. Även detta i ett antal containrar. Närmare bestämt 3 stycken som i detta fall kom från Marocko. Beslaget ledde sen till att flera personer dömdes. Med hjälp av bevis kunde beslaget sen också knytas till Bergsjögänget och fler personer dömdes. Det är rent viktmässigt det näst största beslaget av narkotika som gjorts i Sverige.

517 kg hasch

I oktober 2020 anlände sex containrar med kalciumkarbonat till Sverige. Mottagare av lasten var enligt fraktsedlarna ett aktiebolag. Polisen fattade dock misstankar mot transporten och undersökte continrarna. De hittade då 517 kilo hasch gömt i lasten. Den 45-årige mannen från Laholm som ägde bolaget dömdes till tre års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott i tingsätten men i hovrätten blev det 6 års fängelse. En man från Kungälv blev frikänd.

500 kg hasch och 110 kilo amfetamin

Den 23 mars 2018 beslagtogs mer än ett halv ton narkotika i lastbilstransport på Öresundsbron. Totalt hittades 499 kg hasch, 111 kg amfetamin, 42 kg marijuana, 6 kg kokain och 5 kg MDMA (ecstasy). Sammanlagt blir det cirka 660 kg narkotika. En nederländsk lastbilschaufför åtalades i ärendet. Även tidigare hade han kopplats till narkotikasmuggling då en trailer han ägde som undersöktes i Norge hade lönnfack avsedda för smuggling med narkotika i.

639 kilo hasch

Den norska tullen gjorde i mars 2016 ett beslag på 639 kilo hasch i Svinesund. Efter som det transporterats genom Sverige har jag med beslaget här även om det var norska tullen som hittade narkotikan. Den hittades i en spanskregistrerad trailer.

826 kilo kat

I april 2014 beslagtogs 826 kilo kat i Göteborgs hamn. Detta är det enskilt största beslaget av kat som gjorts av Tullverket i Sverige. Det kom med en transport från England som fungerat som transitland. Två personer häktades som misstänkta för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. Personerna, som är födda 1967 respektive 1981 var hemmahörande i Göteborg och dömdes troligen senare för smugglingen.

1 500 kg kokain

I december 2006 beslagtogs 1,5 ton kokain i Göteborg. Det är det absolut största beslaget av narkotika i Sverige. Kokainet hittades i två containrar. Containrarna kom med båt från Venezuela till Hamburg. Där lastades de om till en annan båt, som satte kurs mot Göteborg.

Därifrån skulle kokainet sedan forslas vidare till Polen med lastbilar. Men tullpolisen hittade knarket innan det kom till Polen. Det beslagtogs varpå de tomma kokainsäckarna fylldes med ett ofarligt vitt pulver. Spanarna kunde så fortsätta jakten på knarksmugglarna. Två polacker och en mexikan kunde sen gripas i Szczecin (Stettin) i norra Polen. Polisen i Polen trodde att det var avsett för den tyska marknaden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!