Inför Vänsterpartiets kongress finns det en enorm mängd motioner, dvs förslag på förbättringar och förändringar. Många av förslagen handlar om partiets program då denna kongress har fokus på partiprogrammet efter att ett nytt mycket kritiserat förslag lades fram. Men det finns även andra förslag, Däribland att Vänsterpartiet ska arbeta för avkriminalisering av eget bruk av narkotika och innehav för eget bruk som jag skrivit om tidigare. Liksom ett förslag om att införa ett debattforum för partiet.
Det tror jag vore en bra idé men det tar lång tid innan något sådant blir brett använt och viktigt. Men det är en del i att vänstern som helhet skapar sin egna kanaler för debatt och diskussion. Något som i ett alltmer repressivt och högervridet samhälle kommer att bli allt viktigare. För vi kommer allteftersom att stängas ute från alla möjlig sammanhang där debatten förs. Därför måste vi kontrollera våra egna debattforum och sociala medier. De ska inte kontrolleras av samhället eller storföretag med vinstintressen.
Partistyrelsen säger nej
Vänsterpartiets partistyrelse vänder sig mot förslaget och deras argument är några stycken som också är relevanta. En invändning är att debatten på sådana forum tenderar att bli otrevlig med personangrepp och liknande. Det är en helt rimlig invändning för det finns en mycket stor risk för det. Men den risken är lika stor i olika Facebook-grupper och liknande. Lösningen på det problemet heter moderering.
Det menar partistyrelsen är ett så stort arbete att det inte finns resurser till det. Det verkar som om de menar att det måste skötas av anställda. Men det är inte nödvändigt. Det kan skötas ideellt och det kan fungera bra. Och Facebook-grupperna måste ju också modereras. Så arbetet görs ju redan. Och det innebär ju att det som partistyrelsen säger är att debatten ska vara i händerna på storföretag som när som helst och utan egentlig motivation stänga alla vänsterkonton om de ville det.
Eftersom arbetet redan görs av mängder med personer på olika nivåer i partiet skulle det kunna fungera likadant med debattforum och sociala mediekanaler som partiet faktiskt kunde kontrollera.
Snedfördelning
En annan invändning är att debattforum ofta kan leda till sned könsfördelning vad det gäller debatten. Men det gäller också i nuläget. Samtidigt vet vi att kvinnor ofta är mer framträdande och närvarande i sociala medier än män, dock lite beroende på vilka sociala medier vi pratar om. Men ändå ser det ut att vara ett problem då vänstermän dominerar bland de personliga vänsterkonton som har flest följare enligt den genomgång jag gjort.
Och en snabbkoll på Konstellationens debattforum Aggregatet visar att män dominerar även där. Men Aggregatet visar också att debatter kan föras artigt och civiliserat även på debattforum. Det går också att se på Konstellationen egen Mastodoninstans Spejset som fungerar som ett alternativ till X (Twitter) och på sajten Vänsterdebatt.
Till slut är det löjligt att använda ett misslyckat försök till debattforum som genomfördes 1995 som argument för att det inte kan fungera. Det internet och de sociala medier vi har idag fanns inte då. Ändå gör partistyrelsen det. Men det var 20 år sen och jag tror det är dag att återigen införa ett debattforum för partiet.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.