Gängland Sundsvall – Nacksta och Skönsberg

I samband med våldsvågen i Stockholm i slutet av 2022 och början av 2023 har media presenterat en teori om att våldet beror på en konflikt mellan de två kriminella Stockholmgrupperingar som kallas Dalennätverket och Nätverk Foxtrot. Konflikten ska enligt media handla om narkotikamarknaden i Sundsvall. Det är också en uppfattning som polisen verkar dela. Samtidigt förefaller det lite överdrivet att spränga och skjuta så mycket som tycks ha varit fallet för en begränsad narkotikamarknad i Sundsvall.

Polisen har dock på grund av situationen i Stockholm gjort en större insats i Sundsvall. Den 26 januari 203  genomförde de en stor insats. Ett beslag av vapen gjordes och stora mängder narkotika beslagtogs. Föremål som misstänks vara outlösta termosbomber har också påträffats. Sju personer greps och anhölls samband med insatsen. Totalt greps ett 15-tal personer. Två av de gripna och anhållna är bara 17 år gamla.

– Jag har under gårdagskvällen anhållit sju personer, varav flera är misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Nu kommer det hållas förhör med de misstänkta under dagen, och tekniska undersökningar av brottsplatser samt av andra fynd pågår, säger vice chefsåklagare Karin Everitt vid Åklagarkammaren i Sundsvall i ett pressmeddelande.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda, vi har genom den här framgångsrika insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar, säger vice chefsåklagare Karin Everitt.

Koppling till Stockholm

Åklagarens påstående förefaller något överdrivet men kan med tanke på alla våldshändelser i Stockholm ändå bär en viss prägel av sanning. Detta förutsatt att det verkligen finns en koppling mellan konflikten mellan de två nätverken i Stockholm och narkotikamarknaden i Sundsvall.

Tillslag med en eventuell koppling till den aktuella gängkonflikten ska också ha skett i Stockholmsområdet:

Strax därefter slog polisen till mot en adress i Råsunda, norr om Stockholm, där två personer kunde gripas efter att ha försökt fly från polisen.

Ett flertal patruller kallades till platsen, och hundförare sökte under bilar och i buskar i området.

– Vi hade personal som arbetade mot de här personerna som fick syn på dem. Man ville kontrollera och eventuellt frihetsberöva dem. Den första personen greps ganska omedelbart. Den andra hann springa iväg men greps efter 10–15 minuter, säger Stockholmspolisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

De båda personerna misstänks för grovt brott mot vapenlagen, enligt polisen.

Dessutom skedde ett tillslag i Sollentuna där fyra personer misstänkta för inblandning i våldsamheterna greps.

I Sundsvall greps personer på bland annat Granmodalsgatan 10 och Åkergränd 16. Enligt osäkra uppgifter kan två av de gripna vara J@k0b @hl och M0uss@ El S@y*d. Av de sju gripna har 4 häktats.

Två av de häktade är kvinnor, en är en 22-årig man från Växjö och den siste är en 17-årig pojke från Stockholmsområdet. Den unge mannen från Växjö är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. 17-åringen är misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt narkotikabrott. En av kvinnorna, i 20-årsåldern, är misstänkt för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Kriminella nätverk

Enligt polisen finns det inget kriminellt nätverk i Sundsvall. De har inte heller några så kallade utsatta områden men däremot miljonprogramsområden som Nacksta och Skönsberg. Det finns också flera enskilda personer som har kopplingar till kriminella nätverk i Stockholm. Detta enligt uppgifter från polisen. Under januari 2023 gjorde polisen en lista på kriminella i Sundsvall som de ville att krogarna i staden skulle porta.

Flera av de listade personerna kan kopplas till Mikael Ahlström Tenezos (Greken) i Dalennätverket. Den person som uppges kontrollera narkotikamarknaden i Sundsvall. Listan bestod av nio personer som alla har dömts för brott tidigare med undantag för en person om de uppgifter jag fått via en något osäker källa stämmer:

Gängkriminella

Abd#f@h#m Osm@n från Sundsvall. Förekommer i 12 domar sedan han var 17 år. Flera rör ringa narkotikabrott men han har också dömts för rån vid flera tillfällen. Senast han dömdes var 2021 för rån och övergrepp i rättssak.

Eli@s Ebr@h#m från Sundsvall. Mannen har barn och har vid flera tillfällen dömts för att ha misshandlat barnets mor. I dag har mamman ensam vårdnad. För inte fullt två år sedan dömdes 28-åringen för våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman. Han dömdes även för ringa narkotikabrott. Straffet blev en månads fängelse. Mannen förekom vid den tiden under sex avsnitt i belastningsregistret. Senaste domen som föll våren 2021 gällde medhjälp till narkotikabrott, vilket ledde till fyra månaders fängelse.

B@ha@ Hur@n? från Timrå. Åtalades för ringa narkotikabrott (eget bruk) i september förra året. Han är dömd för ringa misshandel och i början av förra året dömdes han också till dagsböter för brott mot knivlagen.

Abd#r@hman Moh@m*d#, boende i en Sundsvallsförort. Dömd flera gånger för ringa narkotikabrott (eget bruk), senast i mars 2022.

W#lli@m Ah0n*n, numera boende i Sundsvall men har tidigare bott i Stockholm. Dömdes senast 2022 i Sundsvalls tingsrätt för rattfylleri och narkotikabrott till fängelse i en månad. Tidigare dömd för flera olika brott såsom stölder, rån, rattfylleri, misshandel och narkotikabrott. Mellan åren 2016-2020 förekommer mannen under sex avsnitt i belastningsregistret för våldsbrott, tillgrepps- och narkotikabrott.

Man 22 år bosatt i Sundsvall. Nyligen åtalad för penningtvättsbrott. Åtalades även för övergrepp i rättssak under fjolåret. Dömdes 2021 för att ha medverkat i transport av narkotika till Umeå, en resa han gjorde tillsammans med en annan 22-åring från Sundsvall som också förekommer listan. Med sig tillbaka efter resan hade de 44 000 kronor. I samma polisutredning förekommer kopplingar till ytterligare en person bosatt i Sundsvallsområdet som återfinns i samma kriminella nätverk.

Man 22 år, bosatt i Sundsvall. Dömd för narkotikabrott, men framför allt för att ha medverkat vid transporten av ett parti narkotika från Sundsvall till Umeå. Dömdes efteråt till tre månaders fängelse. Resan gjordes tillsammans med 22-åringen som nämns ovan och ytterligare en person som förekommer i samma kriminella nätverk.

De två sistnämnda är troligen El#@s W@ll#n och K@m#l B@r0n.

Dessutom finns ytterligare två personer från Sundsvall på listan. Ingen av dem har dömts för brott.

Om det är några av dessa nio som är gripna och anhållna i den genomförda razzian är oklart.

Konfliktens start

Konflikten har trots allt lett till en del våldsbrott i Sundsvall. En skjutning i Bosvedjan den 2 december 2022 där en ung man som kallas Zacke skadades hör sannolikt till dessa incidenter. Den man som skottskadades vid skjutningen ska ha en koppling till Greken. Han ska ursprungligen vara från Kramfors men numera bosatt i Sundsvall. Det ska ha varit inledning till den allra senaste våldsvågen i Stockholm.

Även andra personer är kända för kopplingar till greken, en av dem är den så kalla kokainkungen, D@v#d N#lsson, en annan Y0?sif W@fi som dömts för mindre brott i samband med en kidnappning och misshandel och en tredje är en tidigare idrottsledare i GIF Sundsvall som dömts för narkotikabrott. Y0?sif W@fi tycks också ha varit misstänkt för ett mord i Korsta, Sundsvall.

Bakgrund

Tidigare tycks ett kriminellt nätverk med bas i Härnösand, Härnösandsnätverket, ha spelat stor roll för narkotikaförsäljningen i Sundsvall. Detta nätverk kan kopplas till det så kallade Gottsundanätverket i Uppsala och fick förmodligen sin narkotika därifrån. Östersund ska tidigare har fått sin narkotika från Nätverk Foxtrot (kurdiska rävens nätverk).

Genom att Gottsundanätverkets införsel av narkotika störts av stora tillslag som lett till en mängd domar och åtal så har det lämnat öppet för andra. Dalennätverket tycks därefter ha tagit över som den viktigaste leverantören av narkotika till Sundsvall men Nätverk Foxtrot tycks utmanat dem om detta. Det ledde till skjutningen den 2 december vilket i sin tur lett till våldsvågen i Stockholm. En person, Al*j@ndro Lj?ng, är misstänkt för skjutningen.

En man i 20-års åldern som varit Grekens högra hand i Sundsvall sitter för närvarande i fängelse. Han har dömts till sammantaget sju års fängelse för grova narkotikabrott på flera punkter i två olika domar.

Läs också:

.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!