Dalennätverket – ena parten i våldsvågen

I Dalen (som ibland kallas Enskededalen) som är ett område i södra Stockholm invid Sandsborg (som inte är en stadsdel men däremot en tunnelbanestation) och Gamla Enskede finns det ett kriminellt nätverk som enligt media omfattar cirka 30 personer. Enligt polisen sysslar det så kallade Dalennätverket främst med att sälja narkotika och alkohol. Under de senaste åren menar polisen att nätverket gått från att vara relativt löst sammansatt till att få tydligare strukturer och hierarkier.

Kring 2014 larmade människor i Dalen om att kriminella ungdomar trakasserade och hotade människor. Ett kriminellt nätverk bestående av lokal ungdomar hade börjat växa fram.

I slutet av 2018 sköts den man om då ansågs vara ledare i nätverket ihjäl. Han misstänktes ha mördats av en annan ledande gängmedlem, en man i 20-årsåldern.

Den som sköts ihjäl var en man vid namn Faiz Khan (Paki). Han ska ha haft kontakter med det så kallade Hagsätranätverket liksom med kriminella nätverk i norra och nordvästra Stockholm. Ett halvår innan mordet hade han dömts för våldsbrott och hade suttit frihetsberövad för grövre brottslighet även innan dess. Den man, J0hn L#dm@n, som åtalades för mordet friades i både tingsrätt och hovrätt. Han anses också ha tillhört det kriminella nätverket i området.

Ledande personer

Ledande personer i Dalennätverket är Mario Golzar Mia, hans bror Victor Miah, Ildar Galiyev som kallas Scar och Mikael Tenezos som kallas Greken. De två senare befinner sig utomlands och anses vara ledande personer i nätverket. Galiyev uppges ibland vara kazakhisk medborgare och ibland bulgarisk medborgare. Kanske är han både eller så har han vid nåt tillfälle bytt medborgarskap. Han är en av de personer som misstänks ha varit inblandade i mordet på Einár. Mario Golzar Mia och Victor Mia (Miah) är bulgariska medborgare. Enligt uppgifter i Expressen är också rapparen Thrife Jack och Sheikh Abdi ledande personer i Dalennätverket.

Tenezos är en central figur i den stora våldsvågen som plågat Stockholmsområdet i början av 2023. Våldsvågen är främst ett resultat av konflikter mellan Nätverk Foxtrot och Dalennätverket. Denna konflikt berör även andra nätverk såsom Zeronätverket och Bronätverket som är allierade med Nätverk Foxtrot samt Farsta yngre och Vårbynätverket som är allierade med Dalennätverket.

Totalt anses ett tiotal män ingår i gängets ledande skikt. Dalennätverket ska under senare år ha blivit allt mer hierarkiskt.

Einár

En annan person som hade kopplingar till Dalennätverket var rapparen Einár eller Nils Grönberg som han heter. Sannolikt betraktades han inte som medlem i nätverket men det verkar väl troligt att han hade kontakter med personer inom nätverket. Han kidnappades i april 2020. De flesta som häktades för kidnappningen tillhörde Vårbynätverket och ärendet löstes genom avlyssningen av EncroChat. Dådet ska ha planerats av Mario Golzar Mia som av polisen pekats ut som en ledare i Dalennätverket. Han lyckades dock fly innan polisen hann gripa honom år 2020.

Mario Golzar Mia (Mario Golzar Miah, efficientbonsai) greps under våren 2022 i Bulgarien och lämnades senare ut till Sverige. Han åtalades i slutet av november 2022 för delaktighet i kidnappningen av Einár och narkotikabrott. Han anses vara hjärnan bakom kidnappningen och har dömts till 13 års fängelse.

Kort efter gripandet av Mario Golzar Mia greps ytterligare en person från Dalennätverket i Bulgarien, hans bror Victor Miah (Victor Mia, rawlager). Han lyckades dock rymma då han bara sattes i husarrest. De båda bröderna är bulgariska medborgare.

Även ett par andra rappare anses vara kopplade till Dalennätverket, Thrife Jack och Haval Khalil. Den senare dömdes för inblandning i kidnappningen av Einár.

Einár mördades i oktober 2022. Som en följd av det skedde senare en mängd våldsdåd som kan kopplas till mordet. De är en del av våldsvågen i Stockholmsområdet i början av år 2023.

Narkotikahandel

De två bröderna Mia/Miah misstänks ha organiserat narkotikahandel i stor skala. Bevisningen består till stor del av material från EncroChat. Den yngre brodern, Victor Golzar Mia, häktades i sin frånvaro den 30 mars 2022.

Victor Miah förekommer i en mängd utredningar om narkotikabrott som föranletts av materialet från Encrochat. Det handlar om kokainhantering i stor skala och han är misstänkt som en av Stockholms viktigaste kokaingrossister. Även han kan ha varit inblandad i kidnappningen av Einár. I ärendet finns det också en lång rad andra misstänkta. De har alla åtalats. Ärendet har koppling till den stora rättegången mot Vårbynätverket.

Dalennätverkets narkotikahantering har lett till en omfattande konflikt med Nätverk Foxtrot och dessa ledare Rawa Majid (Kurdiska räven).

Våldsvågen

En mängd våldsdåd mot Dalennätverket och deras allierade har utförts av personer som anlitats av Nätverk Foxtrot och Rawa Majid. Utförarna har dels tillhört Bronätverket eller Zeronätverket, dels har de varit inhyrda unga förmågor från andra kriminella nätverk.

Dalennätverket som bland annat tycks vara allierade med Farsta yngre har för sin del också utfört en mängd våldsdåd riktade mot Nätverk Foxtrot och deras allierade. Bland annat flera våldsdåd riktade mot familj och släkt till Rawa Majid.