Nytt arbetssätt stoppade mordförsök

Nytt arbetssätt stoppade mordförsök. Fem personer har dömts till fängelse för bland annat förberedelse till mord. Detta efter att en person försökt sätta eld på en lägenhet med bensin.

Natten till den 8 oktober 2023 greps en person i ett trapphus i Örebro när denne tänkte hälla bensin i ett brevinkast till en lägenhet. Mordförsöket kunde avstyras av polisen. De menar att det skedde på grund av att de anammat ett nytt arbetssätt.

Under 2023 startade Polismyndigheten den särskilda händelsen Frigg. Det gjordes med bakgrund av den rådande konflikt som råder inom den organiserade brottsligheten. Genom att jobba på ett delvis annorlunda sätt än tidigare har många grova våldsbrott kunnat förhindras under 2023 och 2024 i Sverige. Detta bland annat genom att dra in fler kompetenser och förmågor i ett tidigt skeende i ett ärende.

Ett av de fall där det nya arbetssättet använts är ärendet i Örebro. Polisen stoppade  i oktober 2023 ett försök till mord genom att förhindra att en person satte eld på en lägenhet. I lägenheten bodde det en anhörig till en person inom den gängkriminella miljön.

– Genom att använda vårt nya arbetssätt lyckades vi få bra information om det tänkta mordförsöket innan man lyckades genomföra det, säger Tony Quiroga i ett pressmeddelande. Han är biträdande kommenderingschef i den regionala särskilda händelsen Frigg.

– Vi är nöjda med domen, dels utifrån det faktum att det visar att vi inom polisen har gjort ett jobb som håller hela vägen fram till dom, dels utifrån att det visar att samhället inte accepterar det eskalerande våldet som förekommer inom den grova kriminella miljön.

Läs mer:

Ett svar på “Nytt arbetssätt stoppade mordförsök”

Kommentarer är stängda.