Svenska staten stämd för fängelsetid i Thailand

Svenska staten stämd för fängelsetid. Han fängslades i Thailand och dömdes först till döden. Nu menar han att han utsattes för en komplott från den svenska polisens sida. Nu har han stämt den svenska staten för hanteringen av ärendet.

Kim Berglund som en gång var en lovande hockeytalang valde att sluta med ishockeyn. Istället gav han sig in på brottets bana och sökte sig bort från Norrland. Sommaren 2010 greps Kim Berglund som då hette Kim Eriksson Sirawan av polisen i Thailand. Där befann han sig på grund av att han flytt för att undkomma ett fängelsestraff på tre och ett halvt år för grovt dopnings- och vapenbrott hemma i Sverige. I Thailand sålde han dopingpreparat och anabola steroider via nätet och levde lyxliv, med fint hus, motorcyklar och bilar.

Metamfetamintillverkning

När polisen slog till mot han hus i Rayong hittade de ett komplett labb för tillverkning av metamfetamin, oftast kallat meth. I detta fall handlade det mer specifikt om crystal-meth. I garaget hittades också 53 gram metamfetamin och samt video där Kim Berglund visar hur labbet fungerar. Berglund åtalades och dömdes mot sitt nekande till döden vilket sedan dock omvandlades till livstids fängelse. Ännu senare omvandlades det till fängelse i 36 år och 8 månader.

Efter åtta år i thailändskt fängelse överfördes Berglund dock till Sverige den 25 januari 2019 för att avtjäna resten av sitt straff här. Detta efter att regeringen och thailändska myndigheter genom flera diplomatiska vändor gett sitt godkännande. Det långa straffet i Thailand omvandlades till 18 år i svenskt fängelse. På det lades också den tidigare domen på tre och ett halvt års fängelse, alltså totalt 21,5 år.

Förkortat fängelsestraff

Han ville dock ha sitt straff förkortat och inledde en juridisk strid med svenska myndigheter i det syftet. Han har flera gånger vädjat om nåd och förkortat straff men fått nobben nästan varje gång.Bland annat med hönvisning till att om han hade fortsatta avtjäna sitt straff i Thaildna hade han omfattas av den amnesti som den thailändske kungen gav till fångar strax efter att Berglund överförts till Sverige.

Till slut fick han dock ett kortare straff. Sommaren 2023 fattade regeringen plötsligt beslut om det thailändska fängelsestraffet skulle sättas ned till 13 år, 21 månader och 7 dagar. Det innebar att han redan suttit av sitt straff och han blev villkorligt frigiven.

Komplott

Ända sedan rättegången i Thailand 2011 har Kim Berglund också hävdat att han blev utsatt för en brottsprovokation och inlurad i en fälla. Han menar att svensk och US-amerikansk polis (DEA) satte dit honom med hjälp av den thailändska polisen.

En månad innan han enligt vad han själv säger skulle åka hem till Sverige igen 2010 frågade en man om han fick hyra hans hus i Thailand. Mannen ska enligt Kim Berglund ha varit en infiltratör som tidigare själv åkt dit för knarkbrott i USA. Han ville slippa sitt eget straff och arbetade därför åt DEA menar Berglund. Mannen byggde upp laboratoriet i garaget och visade hur metamfetamin tillverkades. Han flyttade också in i huset hos Berglund och hans fru.

Kim Berglund hävdar att han trodde att labbet i garaget skulle användas för tvål och tillverkning av alkoholfri handsprit. Detta trots att han själv har erkänt att han under sina år i Thailand själv använde meth.

Infiltratör

Handlingar från USA:s federala narkotikapolis DEA ska enligt uppgift visa att det fanns en svensk infiltratör inblandad i tillslaget mot Kim Berglund i Thailand. Rikskriminalen, i dag polisens nationella operativa avdelning, NOA, hade också kontakt med en person, en kemist, som ska ha gett information om Kim Berglund. De har dock förnekat att mannen skulle ha varit infiltratör. Och vid en tidigare förundersökning av grovt tjänstefel i fallet kom utredarna fram till att inget tydde på att svensk polis skulle ha varit inblandad i en brottsprovokation.

Den aktuelle mannen fick 5 000 kronor i betalning. Pengarna kom enligt svensk polis från DEA. Dessutom slapp mannen åtal och lovades få uppehållstillstånd i USA. Efter tillslaget mot Berglund i Thailand flög mannen tillbaks till Sverige.

Stämning

Kim Berglund har nu stämt svenska staten på 44 miljoner kronor för sina år i thailändskt fängelse. Han har beviljats rättshjälp av den svenska staten för att driva processen. Som sitt ombud har han engagerat den pensionerade före detta statsåklagaren Nils-Eric Schultz. I stämningen menar de att den svensk polisen i samarbete med US-amerikansk polis genomförde en olovlig brottsprovokation i Thailand. Vilket sen ledde till att Kim Berglund dömdes till döden.

Svenska staten som företräds av Justitiekanslern (JK) förnekar dock att Kim Berglund ska ha varit föremål för en olaglig komplott från svensk polis. Enligt JK har Sverige inte något ansvar för vad thailändska myndigheter gör och har därmed inte heller något skadeståndsansvar.

Det förefaller mig helt osannolikt att Kim Berglund inte förstod att det handlade om ett methlab som byggdes upp hans garage. Samtidigt är det nog uppenbart att han utsattes för brottsprovokation och lurades in i en fälla. Han gick dock samtidigt med på att låta infiltratören bygga labbet så jag kan inte se hur han skulle kunna var oskyldig till brott.

Det förefaller mig också troligt att den svenska polisen mycket väl kan ha varit inblandad i den i Sverige olagliga brottsprovokationen. Vid den aktuella tiden genomförde den svenska polisen många liknande olagliga operationer. Att de kan ha deltagit i en sådan operation i Thailand är i det perspektivet inget som är svårt att tro. DEA och den thailändska polisen som definitivt var inblandade i gripandet av Berglund begick dock inga felaktigheter då agerandet vad jag förstår är lagligt i USA och Thailand.

Läs mer:

Ett svar på “Svenska staten stämd för fängelsetid i Thailand”

Kommentarer är stängda.