Kriminella tvättar pengar i Dubai genom bostadsköp

887 svenskar har stått som registrerade ägare till fastigheter i Dubai under 2020 och/eller 2022. Detta enligt Uppdrag Granskning som tagit del av den så kallade Dubailäckan (Dubai Unlocked). 66 av de identifierade svenskarna är dömda för brott, har skulder till staten eller får bidrag i Sverige. Det är helt klart så att kriminella tvättar pengar i Dubai.

Dataunderlaget kommer från en serie läckor från Dubai Land Department. Uppgifterna kom först till Center for Advanced Defense Studies (C4ADS). Det är en ideell organisation baserad i Washington DC i USA som forskar om internationell brottslighet och konflikter. De delade sen med sig av materialet till ´ norska E24 och Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). OCCRP delade i sin tur materialet med ett internationellt nätverk av journalister.

Fastigheter i Dubai innebär en möjlighet för kriminella att köpa egendom för pengar som tjänats på kriminalitet. När lägenheterna sen säljs eller om de tjänar pengar på att hyra ut dem innebär det att svarta pengar förvandlats till vita. Hel enkelt funkar det så att kriminella tvättar pengar i Dubai genom bostads- och fastighetsköp. Det fungerar alltså som penningtvätt av olagliga inkomster.

2022 ägde svenskar fastigheter i Dubai till ett värde av totalt 430 miljoner USD, motsvarande 4,3 miljarder kronor, enligt en beräkning som har gjorts av forskare vid The EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk – Centre for Tax Research i Norge. Uppdrag granskning har verifierat identiteterna på svenskarna i läckan.

Allra-affären

Bland de svenskar som identifierats i materialet från Dubailäckan märks Mattias Bengtsson. Han var storägare och nyckelperson i det bolag som användes för att lura Pensionsmyndigheten på pengar i Allra-härvan. Men han höll sid undan medan de andra åtalades. De som åtalades dömdes till långa fängelsestraff.Bengtsson har haft två lyxlägenheter i Dubai. Den ena, belägen den konstgjorda ön Palm Jumeriah, har nyligen sålts för 8,3 miljoner. Men han äger fortfarande en lägenhet i världens högsta hus, Burj Kalifah.

Mattias Bengtssons misstänkta brott, grovt penninghäleri och grovt givande av muta har dock preskriberats under tiden han hållt sig undan. Pensionsmyndighetens skadeståndskrav på 168 miljoner kvarstår dock. Bengtsson är tillsamman med de andra i härvan är skyldig att betala detta. Det är dock bara en del av Bengtssons skuld til svenska staten. Totalt är hans skulder på över 245 miljoner kronor.

OneCoin

En annan svensk som förekommer i Dubailäckan är OneCoin-bedragaren Sebastian Greenwood som dömts till 20 års fängelse i USA för sin iblandning i pyramidspelshärvan i OneCoin. Han äger en en villa i Emirates Hills som är ett område med lyxvillor. Värdet på hans lyxvilla beräknas vara 60 miljoner och han tjänar stora pengar på att hyra ut den.

Två tidigare arbetskamrater med Greenwood, Jonas Werner och Kenny Nordlund, har också lyxvillor i Dubai. Bolaget köptes sedan upp av OneCoin. Nordlund var en toppsäljare i pyramidspelet OneCoin. Nordlund och Werner startade efter OneCoins kollaps ett nytt bolag för spekulation i virtuella valutor, Crowd1.

Det pågår för närvarande en utredning om grov näringspenningtvätt i ett svenskt dotterbolag till Crowd1. Många av de som satsat pengar i Crowd1 är från Afrika och därifrån finns det enligt Uppdrag Granskning en mängd rapporter om att det är ett bluffbolag. Det förnekas helt av Werner och Nordlund som båda uttalat sig till Uppdrag Granskning.

Mordbeställare

En annan person som förekommer på listan är Salam Shebani. Han är dömd i Sverige för att ha beställt två mord i i Malmö år 2017 och 2018. Den tilltänkta måltavlan i det första fallet var en penningtvättare som anklagades för att ha läckt information till polisen. Shebanis utsända torpeder sköt emellertid ihjäl fel person.

I det andra fallet var offret en 23-årig man. Motivet i det fallet var ett bråk om en flickvän.  Även denna gång tog de anlitade mördarna fel på person och mördade en 15-åring som inte hade nåt med saken att göra. En tid senare dödades dock 23-åringen som var det utpekade offret. Shebani dömdes till livstids fängelse för beställningen av de två morden.

År 2027 köpte Shebani en lyxlägenhet i Dubai för pengar han tjänat i en bedrägerihärva. Lägenheten anses vara värd 4 miljoner kronor. Den hyrs ut för 240 000 kronor per år.

Ett svar på “Kriminella tvättar pengar i Dubai genom bostadsköp”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.