16-åring dömd för försök till mord vid Kungsportsplatsen i Göteborg

16-åring dömd för försök till mord. Göteborgs tingsrätt har dömt en 16-åring för skjutningen inne på Pressbyrån vid Kungsportsplatsen i centrala Göteborg den 8 november 2023. 16-åringen dömdes för försök till mord till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader. En vuxen hade för samma gärning dömts till 16 års fängelse. 16-åringen är kvar i häkte. 16-åringen ska även betala skadestånd till målsäganden.

Gärningsmannen öppnar eld inne i Pressbyrån. Bild: Polisen

Målsäganden arbetade på Pressbyrån när en person kom in i butiken och sköt honom med två skott som träffade ansiktet och flanken. Målsäganden fick livshotande skador men överlevde.

Bevisningen i målet har bland annat bestått av övervakningsfilm från Pressbyrån och DNA-spår från 16-åringen på den elsparkcykel som skytten färdades på. 16-åringens telefon har dessutom kopplat upp mot brottsplatsen.

-Utredningen består av ett antal olika så kallade indicie-bevis. Varje sådant bevis är fristående och starkt. Utredningen är dessutom robust. All bevisning sammantagen gör att rätten kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att 16-åringen är skytten, säger rådmannen Carolina Granlund i ett pressmeddelande.

Något motiv till skjutningen har inte framkommit i förundersökningen eller rättegången. Det är dock sannolikt att skjutningen är en del i den långa och blodiga konflikten mellan det kriminella nätverket i södra Biskopsgården och det kriminella nätverket i norra Biskopsgården.

Den skjutne, K@sper Szkl@rz, anses tidigare ha tillhört det kriminella nätverket Biskop Södra men ska ha lämnat den kriminella banan. Den nu dömde tonåringen kan nog anses ha anlitats av deras motståndare i Nya Norra.

Läs mer: