Kriminalisering av cannabis medför fler förfalskade och farliga produkter på den svarta marknaden, ökar hälsoriskerna med fler akuta förgiftningsfall. Detta enligt rapporten Cannabis – the current situation in Europe (European Drug Report 2024). Kriminaliseringen belastar även kriminalvården, rättsväsendet och socialtjänsten i onödigt hög grad. Dessa problem kan lösas helt eller delvis med avkriminalisering och legalisering av cannabis.
Om cannabis legaliserades och reglerades skulle det innebära en rad fördelar.
Legalisering
Bättre hälsa och bättre kontroll
Vanligt idag är att det förekommer att cannabis blandas med syntetiska cannabinoider. De kan vara väldigt starka och farliga för hälsan. Med en reglering och legalisering blir kontrollen bättre och cannabis med syntetiska tillsatser går att upptäcka och stoppa. Det skulle färre förfalskade produkter. Något som i sin tur leder till färre förgiftningar och minskad belastning på vården.
Fler sätt att använda cannabis på skulle utvecklas. Godis, te med mera. Kanske med minskad rökning som en följd vilket skulle minska hälsoriskerna. En reglerad marknad skulle helt enkelt ge bättre hälsoresultat och tryggare användningsmiljöer.
Genom att reglera cannabis blir det lättare att kontrollera vem som får köpa och använda det,. Det blir svårare för minderåriga att få tag på drogen. På den svarta marknaden finns det ingen ålderskontroll, vilket gör det lättare för ungdomar att köpa cannabis. En reglerad marknad kan sätta strikta åldersgränser och implementera utbildningsprogram för att informera unga om riskerna med droganvändning. Det kan bidra till att hålla cannabis borta från barn och unga.
Billigare för samhället
Minskad belastning på kriminalvård, rättsväsende och socialtjänst. Rättsväsendet skickar idag en massa personer till vården och socialtjänsten på grund av cannabisbruk. De flesta av dessa är inte i behov av vård och har inte heller några sociala problem. En legalisering och reglering skulle innebär att bara de som har problem skulle hamna hos vården och socialtjänsten.
Färre personer som inte är kriminella skulle hamna i fängelse vilket är bra. De mår inte bra av att sitta i fängelse och borde heller inte sitta i fängelse. Det är dyrt och onödigt att spärra in personer som inte utgör en fara för någon i fängelse. Samhället skulle spara mycket pengar om färre icke-kriminella satt i fängelse.
Missbrukare skulle lättare kunna få vård då de inte behöver vara oroliga för att hamna i fängelse. Det skulle förbättra hälsan hos de flesta av dem och sannolikt också minska bruket av cannabis.
De kriminella gängens inkomster skulle minska och med det också deras inflytande och makt i olika försummade områden. Konfliktytorna skulle minska.
Avkriminalisering
En avkriminalisering skulle leda till en del av det som jag berör ovan. Färre personer i fängelse och bättre vård för missbrukare är det som tydligast skulle förändras. Dessutom skulle belastningen på rättsväsendet, kriminalvården och socialtjänsten minska.
Den tänkbara nackdelen med både avkriminalisering och legalisering är ökat cannabisbruk. Men det skulle vålla samhället få problem då samhällskostnaderna för cannabisbruk är låga. Mycket lägre än för alkoholbruk.
Läs mer:
- Cannabis i Europa 2024
- Avkriminalisering och legalisering – vänsterpartiets kongress
- Legaliserad cannabis i Tyskland – avkriminalisering i Sverige?
- Självklart är avkriminalisering av eget narkotikabruk bra
- Legalisering och avkriminalisering
- Legalisering och avkriminalisering av narkotika
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Folkhälsomyndigheten sammanfattar kunskapsläget om cannabis i en rapport:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/1f2e4df0c5174b2dad85b3ce292eba76/kunskapslaget-cannabis-folkhalsa.pdf
Av denna framgår att riskerna med cannabisbruk inte kan negligeras. Särskilt framhålles ”Ett omfattande i tidig ålder är i högre grad kopplad till allvarliga risker för hälsan än cannabisbruk i vuxen ålder”. Detta faktum är för mig nog för att säga nej till legalisering.
Cannabis är och förblir en skadlig drog och med ökad tillgänglighet följer mer bruk och med mer bruk följer ofelbart större missbruk. Detta gäller för alla beroendeframkallande droger och inte minst alkohol.
Att vi tillåter de skadliga drogerna alkohol och tobak då de mycket länge varit en del av vår kultur är sannolikt nödvändigt men det kan aldrig någonsin vara ett skäl för att legalisera ytterligare en drog.
Vidare går det inte med säkerhet att säga att cannabisbruk är mindre skadligt än alkoholbruket. Forskningsläget när det gäller Cannabis, enligt Folkhälsomyndigheten, är inte alls lika långt framskridet som när det gäller alkohol.
En sak är att avkriminalisera innehav för eget bruk (att slå på den som redan ligger är ett lika uselt som människovidrigt förhållningssätt) men att legalisera och därigenom införa ytterligare en legal skadlig drog och öka bruk och missbruk av densamma vore en dumhet av sällan skådat slag. Samhällets uppgift måste ovillkorligen vara att MINSKA bruket av skadliga droger och inte att öka bruket och driva fler människor in i fördärvet.
Jag har under åren och i olika sammanhang, vilket också inneburet ett engagemang inom CAN, både arbetat med upplysning men också konkret varit delaktig i projekt för att hjälpa missbrukare. Härigenom har jag mött både alkoholens och narkotikans vidriga konsekvenser. Utifrån att ha mött missbrukares förtvivlan och ångest går det inte komma till någon annan slutsats än att legalisering är fullständigt fel väg att gå. Drogliberalismen kommer jag aldrig någonsin att ansluta mig till …
Det finns inget som säger att legalisering skulle öka bruket av cannabis. Eller minska det för den delen. Alkohol är ju legalt och bruket minskar stadigt. Sambanden är mer komplicerad än du ger sken av. Sakdorna av casnnabis ä i jämförelse med aöoholens skadeverkningar små. Det där med ålder stämmer säkert, men en öeglisering ger bättre kontroll och minskad risk för att unga ska använda det. På samma sätt som det fungerar med alkohol.
Jag är ju för en avkriminalisering men kan se att det kanske inte är en katastrof med en legalisering men har själv inte tagit ställning för det.
Att det skulle öka har inte heller stöd i nån forskning. För precis som du säger finns det väldigt lite forskning.
Och i brist på forskning ser jag det som helt oförsvarligt att legalisera. Detta gäller människors liv och välmående, det är inget som man utifrån en drogliberal agenda, byggd på hypoteser som inte förts i bevis och inte heller i närheten av evidens, laborerar med.
Att det inte finns något alls som säger att legalisering skulle öka bruket är enbart en spekulation som knappast har stöd i forskning. Forskningen befinner sig ännu i en tidig fas och att legalisera utifrån spekulationer skulle var mycket riskfyllt. En artikel i Läkartidningen (https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2021/01/fordelar-och-nackdelar-med-en-legalisering-av-cannabis-i-sverige/) där följande konstaterande görs:
”Ingenstans har en legalisering genomförts och utvärderats inom ramen för kontrollerade studier, vilket gör det svårt att dra några tydliga kausala slutsatser om lagstiftningens effekter. Många faktorer utöver lagstiftningen påverkar bruket av cannabis. Det mesta tyder på att användningen ligger på en högre nivå i länder som avkriminaliserat och legaliserat cannabis.”
Artikeln gör vidare följande sammanfattning:
”I samtliga länder som legaliserat cannabis fortgår en omfattande illegal försäljning, och försäljningen till minderåriga har ej stävjats. Billig, högpotent cannabis och att slippa registreras är fortsatta konkurrensfördelar för den illegala marknaden. Det blir ofrånkomligen en katt och råtta-lek i jakt efter marknadsandelar. I Kanada har legalisering skett under devisen »legalisering under strikt kontroll«, men löftet har inte infriats. Den positiva effekten av avkriminalisering som tillskrivs Portugal är svårtolkad och kan vara en följd av omfattande satsningar på vård, omsorg och utbildning.”
De jämförelser du gör med alkohol är, som jag ser det, även de högst spekulativa. Att jämföra en legal drog, med ett etablerat bruk som hålls nere med begränsad tillgänglighet, och en drog som skulle legaliseras är för mig en ”äpple-päron-jämförelse”. I legalisering ligger definitionsmässigt att tillgängligheten ökar och det är min absoluta uppfattning att fler skulle ”testa” om det sker en legalisering och av dessa är sannolikheten hög att en andel blir missbrukare.