Trio smugglade över 293 kilo narkotika

Trio smugglade över 293 kilo narkotika. Tullverket har avslöjat en smugglingshärva där totalt 122,7 kilo amfetamin och 170,8 kilo hasch smugglades in i Västsverige. I mitten av februari kom tre män resande med färjan från Kiel till Göteborg. Männen togs ut för tullkontroll.

I en så kallad blyvagga under flaket på en ombyggd lastbil låg ett 50-tal genomskinliga vaccumförpackade påsar med över 293 kilo narkotika. Tre nederländska män, 55, 65 och 66 år gamla, har åtalats i ärendet. De åtalades för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Göteborgs tingsrätt.

I en blyvagga låg ett 50-tal genomskinliga påsar med sammanlagt över 293 kilo narkotika.

I en blyvagga låg ett 50-tal genomskinliga påsar med sammanlagt över 293 kilo narkotika. Tullinspektörerna fick ta hjälp av en truck för att lyfta av flaket baktill för att komma åt narkotikan. Foto: Tullverket.

– En 65-årig man blev uttagen för tullkontroll vid Kielfärjan i Göteborg. Mannen uppgav att han skulle arbeta i Sverige men kunde inte svara på var utan hänvisade till sin ”chef” som fanns i ett annat fordon. Då blev tullinspektören misstänksam, säger Marcus Carlsson i ett pressmeddelande. Han är biträdande chef vid Tullverkets kriminalavdelning väst.

”Chefen” förnekade att de två kände varandra

Det var den 15 februari i år som en av de misstänkta männen kom körande i en lätt lastbil med tippmöjlighet och togs ut för en tullkontroll. Föraren sa att han skulle arbeta i Sverige men visste inte var utan hänvisade till sin ”chef” i ett annat fordon. Men ”chefen” i det andra fordonet ville inledningsvis inte kännas vid att de två kände varandra. I förhören ändrade han dock sin historia och medgav att de åkt mot Sverige tillsammans och att de hade ätit lunch ihop.

Narkotikan låg väl gömd i fordonet som var ombyggt eftersom en blyvagga enligt biltillverkaren inte ingår i originalkonstruktionen. Tullinspektörerna fick ta hjälp av en truck för att lyfta av flaket baktill för att komma åt narkotikan.

På golvet i lastbilens förarhytt låg en sprayburk. Enligt innehållsförteckningen på burken var innehållet avsett för att mota bort hundar och katter. Det hindrade inte en av Tullverkets sökhundar att reagera.

– Hela partiet var sprayat med en ofärgad vätska som luktade starkt av citrus. Men Tullverkets sökhund markerade direkt på fordonet där narkotikan låg gömd. Så sprayen som skulle ha en avskräckande effekt på hundar gjorde ingen nytta, säger Marcus Carlsson.

En erkänner smuggling

–Mannen som körde fordonet där narkotikan låg gömd har i förhör erkänt att han visste att han skulle köra narkotika. Han säger att han fått i uppdrag att köra enbart cannabis men att han var omedveten om den stora mängden, säger Marcus Carlsson. De andra två misstänkta männen i smugglingsärendet förnekar brott.

I Tullverkets inledande förhör påstår ”chefen” att han inte kände mannen i fordonet där narkotikan låg utan uppgav att han skulle semestra i Sverige. Han kunde dock inte säga mer exakt vad han skulle göra här eller hur länge han skulle stanna. Senare ändrade mannen sin historia och medgav bland annat att de ätit lunch tillsammans i Tyskland.

I utredningen har påvisats två till sju olika smeknamn på de olika misstänkta. Dessa smeknamn har kunnat ses antingen i information från mobiltelefoner eller använts i samband med förhör.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.