Kriminella gatugäng 2024

Svenska kriminella gäng brukar delas in i olika typer av gäng. Exempelvis maffialiknande kriminella gäng, kriminella mc-gäng, släktbaserade nätverk, lokala kriminella gatugäng och etniska nätverk. Ett nätverk eller gäng kan ingå i flera av kategorierna. Denna artikel handlar om gatugäng.

Gatugäng kan också vara ett kriminellt släktnätverk eller en maffialiknande gruppering. Av naturliga skäl är släktnätverk också en slags etniska nätverk. Ett etniskt nätverk kan även vara ett gatugäng eller en maffialiknande gruppering och ett kriminellt mc-gäng kan vara maffialiknande. Utöver detta kan det också finnas specialinriktade nätverk för en viss brottslighet.

De flesta gatugäng existerar bara några få år. Så många år som det tar för en grupp kompisar i ett visst område att bli vuxna. Maxtiden burkar vara omkring 10 år, men kan kanske vara 15 år eller bara 5 år. Ett fåtal gatugäng blir mer långvariga. Det sker om de utvecklas till nåt annat än ett gatugäng. Det finns några tydliga exempel på hur gatugäng utvecklats till maffialiknande grupperingar i Sverige.

Gatugäng som utvecklats till nåt annat

Det kanske tydligaste exemplet är Backagänget som skapades som en splittring från Bandidos MC och blev ett rent gatugäng i Backa för att sen utvecklas till ett maffialiknande kriminellt nätverk. Ett annat exempel i Göteborg är Bergsjögänget. I Stockholm kan vi se en liknande utveckling för Märstanätverket.

Det släktbaserade Turebergsnätverket i Sollentuna har utvecklats till att också bli ett gatugäng och ett maffialiknande kriminellt nätverk. I Göteborg finns släktnätverket Ali Khan som också utvecklats till att helt eller delvis inkludera gatugäng som Z-falangen och Hjällbonätverket.

Flera etniskt baserade kriminella nätverk som Södertäljenätverket och Botkyrkanätverket har också till viss del blivit både gatugäng och maffialiknande kriminella nätverk.

Ett mc-gäng har också utvecklats till att agera som ett gatugäng och dessutom till ett maffialiknande kriminellt nätverk. Det gäller Bandidos MC och dess lokalavdelning i Stockholm.

Läs:
Gatugäng som överlevt utan att bli nåt annat

Sen finns det några gatugäng som överlevt en längre tid utan att utvecklas till en maffialiknande gruppering. Exempelvis Vårbynätverket, Majornagänget, M-falangen, G-falangen och Biskop Södra. Det beror ofta på att någon karismatisk ledarfigur fortsätter med brottsligheten efter att han blivit vuxen eller så beror det på att gänget delvis är släktbaserat.

Eller på att det finns en mycket lönsam verksamhet som är värd att ta över för yngre kriminella. Det kunde vi se i Bergsjögänget och det har hänt i både Vårbynätverket och Biskop Södra. Det sistnämnda nätverket är dessutom delvis ett släktbaserat kriminellt nätverk vilket också gäller G-falangen och M-falangen.

Gängvåldet

Gatugängen är de som står för större delen av gängvåldet i Sverige. Deras lösa organisation, behov av att kontrollera ett geografiskt område med mera leder till att konflikter sällan kan lösas utan våld. Det finns liksom inga ledarfigurer som kan ta ansvar för nätverkets agerande i stort. Konflikter om små saker kan därmed leda till mycket omfattande våld.

Det är dessutom ofta personer från gatugäng som anlitas om andra typer av kriminella nätverka och gäng vill ha ett mord utfört. Under senare år har gatugängen i sin tur hyrt in förståndshandikappade eller psykiskt instabila ungdomar med sociala problem för att utföra mord, skjutningar och bombdåd.

Läs också:

Ett svar på “Kriminella gatugäng 2024”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.