Vänsterns slapphet när det gäller att nå ut

WordPress har ett tillägg som gör det möjligt att förvandla varje tidning, tidskrift eller blogg till en instans i Fediversum. Till en del av Fediversum. Ett socialt medium i sig själv. Men än så länge är det väldigt få som har gjort det. De enda bloggar som gjort det är mina bloggar. Ingen vänstertidning har gjort det. Det är bedrövligt och ren slöhet. Vänsterns slapphet är imponerande.

Istället försöker vänstern nå ut på plattformar där det är nästan dödfött. Plattformar med algoritmer som gynnar högerextremism och kommersialism. Som X, Facebook, Instagram, Youtube och TikTok. På såna plattformar har vänstern självfallet svårt att synas. Vänstern behöver finnas där men det ägnas alldeles för mycket tid och resurser på dessa plattformar som är dåliga för vänstern. Dåliga nu och dåliga på sikt.

Texter och Mastodon

Ett första steg att nå ut i Fediversum kan vara att automatiskt posta alla inlägg på Mastodon som är den vanligaste programvaran i Fediversum. Den enda vänstertidning som flitigt och regelbundet postar till Mastodon är Arbetaren. Om det sker automatiskt eller inte vet jag inte. De enda bloggar som gör det är mina bloggar och Det glada tjugotalet.

Det är verkligen märkligt. Att göra posta till Mastodon kräver nämligen inget arbete. Dvs så länge en har en WordPress-sajt. Flamman, Internationalen, Arbetaren, Magasinet Konkret, Röda Rummet, Socialistisk Politik med flera publicerar med hjälp av WordPress. De borde alla fixa så att allt de publicerar automatiskt publiceras även i Fediversum. Och deras sajter borde göras till instanser i Fediversum.

Det tar max 15 minuter att installera något av de tillägg som gör det möjligt att automatposta inlägg till Mastodon eller nån annan Fediversumsajt förutsatt att en tidning eller blogg har ett konto där. Om inte så tar det först 10 minuter att skaffa ett konto och sen 15 minuter att installera ett tillägg.Tilläggen gör det även möjligt att automatiskt posta till Facebook, Tumblr, LinkedIn med mera. Ingen skulle längre manuellt behöva posta till Facebook.

Att göra tidningen eller bloggen till en egen instans i Fediversum tar också cirka 15 minuter. På den tiden hinner vem som helst att installera de tillägg som behövs. Så vitt jag känner till är mina bloggar de enda i Sverige som är Fediversuminstanser.

Mastodon och vänstern

En vänsterblogg eller vänstertidning når förmodligen fler läsare via Mastodon än via Facebook och Twitter trots ett mindre antal användare och följare på Mastodon. Om en sajt dessutom blir en egen instans i Fediversum är de möjliga läsarna och följarna ytterligare många fler. När och om Threads blir en fullvärdig instans i Fediversum kan ännu fler nås.

Om fler vänstersajter var närvarande i Fediversum skulle det dessutom ger en tillströmning av nya användare i Fediversum. Det skulle gynna vänstern och de individuella användarna. Och vänstern skulle på sikt nåt ut bättre. Dock inte direkt för det tar ju en tid att bygga upp en följarskara på ett nytt socialt medium. Genom en enkel åtgärd (ytterligare 10 minuters arbete) kan dessutom allt som postas på till Mastodon också spridas vidare på Bluesky.

Video och PeerTube

Exakt samma resonemang gäller för video. Att nå ut via Youtube är nästan omöjligt. Att nåt ut via Fediversum skulle förmodligen gå bättre. Så de som gör videomaterial borde posta det även på en PeerTube-instans i Fediversum förutom att posta det på Youtube eller TikTok.

Det skulle ta 10 minuter extra att göra det. Det som tar tid är ju att göra videon. Magasinet Konkret, Verbal Media och Parabol gör video och lägger ut dem på Youtube och TikTok med mera. Det skulle inte vara nån större ansträngning att också lägga ut dem på en PeerTube-instans.

Även om vänstern inte skulle nåt flera via Fediversum än via de vanliga och större sociala medierna är det ändå värt att publicera saker i Fediversum och då i allmänhet på Mastodon, Det kräver nämligen i stort sett inget arbete. Automatisk postning. Lite reklam på Aggregatet och Spejset. Sen är det självgående.

Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.