Hagsätranätverkets swishlistor

I januari i år grep polisen en man i Rågsved. Mannen i 25-årsåldern är en känd och högt uppsatt person i Hagsätranätverket. Han greps med två bärkassar. Bland det som polisen beslagtog vid gripandet fanns mannens telefon. Informationen från telefonen ledde till att flera andra män också greps. I de gripnas telefoner kunde polisen hitta Hagsätranätverkets swishlistor med totalt 2 711 inbetalningar från privatpersoner om totalt 1,2 miljoner kronor. Från detta kunde de sen identifiera 647 unika swishanvändare.

Förundersökningen i fallet har lett till åtal mot ett stort antal personer i Hagsätranätverket. Däribland flera gatulangare och dessutom tre personer som enligt polisen är ledande i Hagsätranätverket:

  • 25-åringen som greps i januari. Enligt polisen befinner han sig högt upp i hierarkin. Har tidigare dömts för flera narkotikabrott och penningtvättsbrott. Enligt polisen har mannen numera springpojkar som arbetar med narkotikafo?rsa?ljning pa? gatan. Förnekar brott.
  • En 26-årig man som enligt en personutredning förekommer med åtta avsnitt i brottsregistret mellan 2018-2022. Enligt polisens bild har han stigit i hierarkin de senaste åren och bedöms ha en tongivande roll runt narkotikahandeln och nyrekryteringen. Förnekar brott.
  • En annan 26-årig man med 14 punkter i brottsregistret. Huvudsakligen handlar det om narkotikabrott. Har erkänt vissa delar av det han åtalats för. Förnekar att han har något med organiserad narkotikahandel att göra.

Alla de tre nämnda männen förnekar helt att de skulle ingå i ett kriminellt nätverk.

Den aktuella förundersökningen har visat att Hagsätranätverket haft eller har ett stort antal adresser i området runt Rågsved och Bandhagen dit kunder åker för att köpa narkotika.

Tre av de identifierade köparna har också åtalats.

Hagsätranätverket

Hagsätranätverket är ett kriminellt nätverk som existerat under lång tid. Det har en stabilitet som är ovanliga bland gatugäng och en hierarkisk struktur. Det är inte upptaget bland de kriminella nätverk som polisen anser vara maffialiknande men kanske borde vara det. De är sällan inblandade i våldsamheter och leds av medelålders och äldre personer.

Personer som ingår i nätverket är inblandade i storskalig narkotikahandel och smuggling. De uppges av polisen omsätta hundratals miljoner kronor årligen. Personer som ingår i nätverket uppges även investera i aktier, fastigheter och bolag fo?r att skapa legala tillga?ngar.

Läs mer:

Ett svar på “Hagsätranätverkets swishlistor”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.